Jag är Ingrid


Ett inlägg om en dokumentärfilm.


 

Filmen Jag är IngridIbland blixtrar det till i TV-tablån och jag tycker att det känns rätt OK att betala TV-licens. Som igår när jag tittade på Stig Björkmans dokumentärfilm om Ingrid BergmanJag är Ingrid (2015), på SvT1. Under nästan två timmar såg jag intervjuer med stjärnan själv, hennes barn samt mängder av foton och filmsnuttar.

Det är nåt fascinerande över Ingrid Bergman. Kanske delvis det att hon gick bort ganska tidigt, endast 67 år gammal, men också det jag har gissat och får bekräftat i dokumentären: hon ångrade inget hon hade gjort i livet. Ingrid Bergman var onekligen en passionerad kvinna som valde karriär och kärlek framför sina barn, nåt som givetvis skapade rubriker. När hon inledde förhållandet med Roberto Rossellini blev det till och med en sån skandal att hon mer eller mindre portades från Hollywood. Skälet: både Bergman och Rossellini var gifta – fast inte med varandra. De gifte sig emellertid senare, men äktenskapet höll inte mer än sju år. Ingrid Bergman gifte så småningom om sig en tredje gång.

Karriärmässigt var Ingrid Bergman nominerad för Oscarspriset hela sju gånger och fick det tre. Utöver detta fick hon andra fina priser och utmärkelser. Hon var även påtänkt för en stor roll i filmen Fanny och Alexander, men tyvärr för sjuk. Hon avled 1982 på sin födelsedag.

Det är intressant att lyssna och se på intervjuerna med Ingrid Bergman, men också att få höra hennes barn berätta om sin mamma. En kan få känslan att barnen kanske avskydde sin ständigt frånvarande mamma, lite som Eva i Höstsonaten. Så verkar det inte alls vara, även om jag som tittare noterar en viss bitterhet och önskan om ett normalt familjeliv. Dottern Pia växte upp med en närvarande pappa och barnen Rossellini var vana vid att såväl mamma som pappa var borta. Efter skilsmässan fick de till och med ett eget hus där de växte upp bland lekrum och barnsköterskor och föräldrar som främst höll kontakten per telefon.

Detta är en riktigt bra dokumentärfilm som kom till efter att Isabella Rossellini och Stig Björkman träffats på filmfestivalen i Berlin 2011.  Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Film, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jag är Ingrid

  1. MarveW skriver:

    Även jag satt här framför tv:n och blev intresserad. Tyvärr somnade jag ifrån en stund och har inte sett hela men det jag såg var bra.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.