Söndag eftermiddag den 23 oktober 2016: Mammas gömmor


 Kära dagbok…

 

Mammas jacka och röda tröja

Mammadofter i jackan och tröjan.

Jag har ännu inte kunnat göra mig av med mammas jacka och röda tröja. De hänger i hallen och jag går och sniffar på dem. Visserligen har jag tvättat tröjan, som var med på lasarettet, men mammadoften finns där fortfarande. Jag saknar henne så mycket, det går inte att beskriva i ord. Och när jag går runt här i hennes hem, i hennes fotspår, inser jag att jag aldrig mer kan berätta saker för henne. För det gjorde jag, berättade, alltså. Mamma var den jag litade mest på. Hon visste nästan ”allt”, utom hur jävligt det kändes när det var som värst under De Sju Svåra Åren. Fast hon fattade nog ändå, tror jag.

Under de här dagarna händer det saker och uppstår små märkligheter och lustifikationer som jag verkligen önskar att jag kunde berätta för mamma. Senast idag gjorde jag ett fynd som jag vet att mamma både skulle ha skrattat åt och uppskattat.

Spegel under en låda

Den försvunna spegeln!

För ett bra tag sen lyckades mamma försnilla en bordsspegel. Den var ganska stor och hur hon än letade kunde hon inte hitta den. Jag gissade att den hamnat i nån garderob, bland alla miljoner kläder, under några plagg eller så, men Anna gick ju igenom alla skåp och nån spegel hittade hon inte. Nä, det var jag som hittade den och jag hittade den idag, när nästan alla skåp och lådor är genomgångna. Och vet du var spegeln låg? Under den sista lådan i köket jag gick igenom! Antagligen ringde det på dörren eller nåt medan mamma höll på att spegla sig och så var det bråttom med att stoppa undan spegeln. Men under en låda… Konstigt!

Fem nougatbitar och en mugg kaffe.

Mammas nougatgömma.

För övrigt har det visat sig att mamma har en massa andra gömmor. Jag ska inte berätta om alla ställen där vi hittade mediciner eller mängden förpackningar med pappersnäsdukar, men Fästmön hittade godis undansparat här och var. Mycket var inte längre lämpligt att äta. När sånt blivit utrensat av Anna återstod ändå en hel hylla med godis och snacks i ett av köksskåpen! Så idag tog jag mig till exempel en nougat till eftermiddagskaffet ur mammas gömma med fortfarande ätliga dubbelnougatbitar…

Att det är lättare att äta godis än mat det vet ju alla människor, men jag har faktiskt inte varit särskilt godissugen på ett tag. Jag kämpar fortfarande med maten, tuggorna växer i munnen, men jag äter – tack vare Jenny och Mia, som båda har levererat mat till mig för flera dagar. I kväll ska jag äta Jennys kycklingwok till middag och den kanske räcker även till i morgon.

En av mammas önskningar när hon var på lasarettet var att hon och jag skulle gå ut och äta Kinamat när hon blivit utskriven. Så blir det inte nu och det är jag jätteledsen för. Men sen i förra veckan har jag i alla fall med mig mamma överallt på sätt och vis. Nu hänger även hennes vigselringar i kedjan runt min hals tillsammans med ringar från pappa, farfar och mormor. Och vet du, en av mammas små ringar vill hela tiden krypa in i pappas ring – de passar perfekt ihop!

Kors och vigselringar från familjen

Mammas vigselringar hänger nu i en kedja runt min hals tillsammans med de andras samt ett kors.

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Dagbok, Familj, Mat, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Söndag eftermiddag den 23 oktober 2016: Mammas gömmor

 1. KaxiMaxi skriver:

  Fin bild du tagit av ringarna, den visar verkligen generationerna samlade på ett ställe. Har dig med i tankarna även om jag själv kämpar med att få kartonger uppackade. Var rädd om Dig, och ät du allt som du får i dig, du bantar inte och ibland får man ta till godis även om det oftast ser mer aptitligt ut än det är att äta.

  KRAM!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag ger snart upp. Det tar aldrig slut med elände och kamp. Jag orkar inte mer.
   Jag har varit en dålig vän till dig, borde ha kunnat hjälpa dig. Men nej. Fast i mitt eget helvete som jag aldrig tycks komma ur…

   Gilla

  • KaxiMaxi skriver:

   DU HAR hjälpt mig genom att överleva helvetesåren!

   KRAM!

   Gilla

   • Tofflan skriver:

    Jag har varit en dålig vän, men jag kan säga att jag hade intentioner att förändra saker och ting. Men så hamnade lilla mamma på akuten.
    Kram!

    Gilla

 2. Det är fint att ha minnen av dom, det känns bra. Mamma var lite större till växten för några år sedan, så vissa av hennes kläder har jag sparat. Jag kunde tex ha hennes kavaj på mig på begravningen ❤

  Jag måste också nämna, det kanske har med åldern att göra, men, jag hittade dessa pappersnäsdukar överallt, i alla väskor hon ägde låg pappersnäsdukar och även paket i reserv på fler ställen.

  kram på dig !

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag sparar mammas jacka och tröja, men av sentimentalas skäl. Vi var inte alls samma storlek, mot slutet vägde lilla mamma runt 50 kilo.

   Pappersnäsdukar och mammor tycks hänga ihop, sannerligen!

   Kram!

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.