Lördag eftermiddag den 22 oktober 2016: Slit och sorg på Maritadagen


 Kära dagbok…

 

Fjädrar och löv

Det hade inte blivit nåt utan FEM och Mia.

Det hade inte blivit nån höna av en fjäder. Det hade heller inte blivit ett träd av nåt löv – om inte vännerna FEM och Mia hade ställt upp i veckan och idag såsom de har gjort. Jag är så glad över att mina gamla unga klasskamrater har hjälpt mig. Jag hade inte klarat det ensam. Fästmön var ju förstås här i början av veckan och hjälpte mig massor också, men sen blev hon tvungen att vända hemåt för att arbeta. FEM och Mia tog då över. Jag har känt mig omhuldad, de har visat sån omtanke och de har också hjälpt mig med så mycket praktiskt i lägenheten. De har packat lådor, de har köpt lådor, de har kört grejor till Återvinningen, de har lyssnat på mig, de har kramat om mig när jag har gråtit… Kort sagt: de har funnits här för mig trots att jag inte förtjänar det, tycker jag själv. Jag har inte varit nån sån god vän till nån av dem på senare år, men nu blir det ändring med det. Och nånstans mitt i sorgen idag har jag också känt glädje för att vi tre gamla kompisar har grejat och varit tillsammans i ungefär fyra timmar idag.

FEM och Mia

Hjältinnorna FEM och Mia.


Tjejerna anlände strax efter klockan tio idag. 
Vi packade tre bilar fulla med säckar och lådor och bokkassar och for till Återvinningen. Jag höll på att brista när en sur mansperson tog emot på lastkajen, men väl inne i butiken var personalen en annan och trevlig, Jag har nu bokat hämtning av möbler och lådor på tisdag efter lunch. Då hämtar de nästan allt som inte ska flytta till Uppsala. Det som ska med till Uppsala står i skrivande stund mest i mammas sovrum. Förutom min drinkvagn och bästefåtöljen, som står i TV-rummet där jag nu sitter och skriver och där jag också sover om nätterna. Det mesta som ska hämtas finns i vardagsrummet. Jag känner att jag behöver ytor, men det är också en märklig känsla av… tomhet… Jag rensar ju faktiskt bort min mammas hem…

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Namnsdagskort till mamma från M, G och E

Mamma hann aldrig läsa namnsdagskortet från M, G och E.

Vid 14-tiden tyckte vi att vi hade slitit nog och tjejerna åkte hem. Jag gick och köpte Motala Tidning, för idag skulle ju mammas annons vara inne. För det hutlösa priset av 25 kronor inhandlade jag bladet så att jag skulle få se annonsen. Det är så märkligt, för idag är det mammas namnsdag. Jag borde ha firat den med bakelse och Trisslott tillsammans med henne, inte läsa hennes dödsannons…

Och nej. Jag lägger inte ut annonsen här. Den kanske kommer på tidningens webbplats senare. Det blev Ferlindikten jag fick av R på jobbet i annonsen och en del av dess innehåll kommer igen under begravningsguds-tjänsten. Det finns en liten tanke och koppling…

Jag har plockat lite på egen hand också, men det var väldigt skönt att ha FEM med sig nere i källaren. Det mesta som finns där ska nu hämtas av Återvinningen. I morse satt jag och bläddrade i mammas adressbok. Den är så trasig, sidorna är lösa och den är full av lappar också. Jorå, jag gav henne en ny adressbok, men det blev aldrig av att hon påbörjade den. Nu är jag osäker på vilka människor som är i livet och om telefonnumren är aktuella. Jag har en del telefonerande att göra, kan jag i vart fall konstatera…

På tal om lappar hittade jag mammas sista handlingslapp häromdan. Hon hann inte köpa det som stod på den, men jag inhandlade en del av varorna – till ingen nytta. Det är bara så sorgligt…

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Bokuppslag

Jag läste 20 hela sidor idag.

Det har regnat hela dan och så mycket ljus har jag inte sett. Jag har försökt läsa lite och i morse kunde jag faktiskt läsa mer än bara ett kapitel – 20 hela sidor i min pocketbok på gång. Ryggen gjorde sig påmind i eftermiddag. Det är väl bara att konstatera att en inte är 14 längre… I övrigt är jag fortfarande råddig i huvudet, jag måste skriva ner saker genast annars glömmer jag dem och jag gråter då och då. Aptiten har blivit lite bättre, sömnen var fem timmar i natt och det får lov att vara OK. Vännen Mia skulle ut och svänga sina lurviga i afton och vännen FEM erbjöd mig att följa med hem till henne och Finske Pinnen. Men jag är trött och ledsen och stannar hemma i mammas allt mer tomma lägenhet. Det är säkert nåt att slöglo på på TV och så kan jag även försöka läsa en stund till. Jag måste klara av att vara ensam. Anna och jag har tät sms-kontakt, men inte när hon arbetar, förstås. Eftersom soffbordet i TV-rummet ska hämtas av Återvinningen har jag burit in det i vardagsrummet och i stället rullat in min drinkvagn som bord. Det skulle ha känts riktigt mysigt – om bara mamma hade suttit i den tomma fåtöljen på andra sidan vagnen… Jag hade verkligen inte tänkt fira hennes namnsdag ensam.

I morgon lovade tjejerna att höra av sig igen, men jag tänker att de måste få vila en dag från mig och mitt elände. Mia har lovat att skjutsa mig till tippen på tisdag kväll och FEM och Finske Pinnen kanske hämtar soffan, som ska flytta hem till dem, nån kväll innan jag åker.

Ett stort TACK för all hjälp och allt stöd jag har fått! Det finns goda människor här i livet som hjälper dem som har det svårt. Det ska jag ta lärdom av.

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Familj, Jobb, Krämpor, Media, Personligt, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Lördag eftermiddag den 22 oktober 2016: Slit och sorg på Maritadagen

 1. imsevimse skriver:

  Vad skönt att du har dina kamrater som ställer upp. Du har nog varit en riktigt god kompis till dem.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jättesnälla tjejer som har både jobbat hårt här idag, stöttat mig och sagt åt mig att gå och sätta mig när jag inte orkar. ❤
   Men jag har varit en dålig och framför allt frånvarande vän. De Sju Svåra Åren hade sitt pris…

   Gilla

 2. Lisa skriver:

  Underbara kompisar!

  Gilla

 3. åsa skriver:

  ”I nöden prövas vännen” heter det ju ❤
  Skönt att du har dina vänner till hjälp, för det är riktiga vänner som finns där, fast du säger att du inte varit så "närvarande" de senaste åren.
  Adressboken…min svärmor hade en likadan, lika "tummad" och för oss lika svårt att veta, vilka nummer som var "aktuella".
  Tänker på dig ❤
  Ha dé!/Kram

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Så är det verkligen! Men det var så många vänner som försvann under De Sju Svåra Åren att jag trodde att det inte fanns några riktigt lojala och goda kvar. Jag trodde fel. Men jag var själv ingen bra vän de senaste åren. Nu ska det bli förändring på det!

   Min pappa hade ett maskinskrivet papper med adresser! Jag har det kvar, men det är så skört och har gått i fyra delar.

   Tack för din omtanke och kram!

   Gilla

 4. KaxiMaxi skriver:

  Vilket enormt arbete ni lagt ned idag också. En tanke kring adressboken är att kolla numren på hitta.se, då ser man om det är aktiva nummer och vem som står som abonnent, jag gjorde så i samband med att min pappa dog. Skönt att din mamma bodde i Motala, i Stockholm och Mälardalen kan man vara tvungen att vänta länge på begravning men jag hoppas du slipper det.

  Var rädd om Dig!

  KRAM

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det är bara så svårt att få en överblick i adressboken, många namn förekommer på flera olika lappar. Och på webben kan flera mobilnummer stå listade på en och samma person utan att det anges vilket som är det aktuella.

   Jag hade nog hellre väntat ett tag med begravning med mera. Jag tycker att allt går så snabbt och har svårt att hänga med. Det är sjukt, till exempel, att bouppteckningen ska vara före begravningen.

   Tack för din omtanke! Jag försöker och mina vänner på plats ser till att jag är rädd om mig också!

   Gilla

 5. Mia karlsson skriver:

  Klart vi hjälper dig gumman! Vad är vänner till för gamla eller nya, shit the same! Tack för fina saker och trevlig samvaro med ” det kära gamla gänget”. Hoppas du hade det ok i kväll. Vi hörs kramis

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Men det ÄR inte alltid så självklart att vänner ställer upp när det är tufft läge. Jag är så tacksam för all hjälp och omtanke från dig och FEM och visst 17 är det lite roligt mitt i allt det tråkiga att vi träffas?
   Hoppas du hade en givande kväll också!
   Kram!

   Gilla

 6. fruhatt skriver:

  Ville bara titta in och lämna en kram

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.