Se upp med bluffakturor – och sociala medier!


Ett varnande inlägg.


 

Bolagsupplysningens blankett

Bolagsupplysningens blankett påminner om Skatteverkets. Dess logotyp är också snarlik Försäkringskassans.

Sommartid är en tid när mycket i vårt land går på halvfart. På många tjänster finns vikarier som är ovetandes om vad som gäller. Genom alla år har det varje sommar dykt upp bluffakturor där jag har jobbat. Och grejen är att de blir allt bättre. Häromdan läste jag i DN om en estnisk fejkmyndighet som skickar ut brev till företagare där de ber dem om att göra vissa kompletteringar. Svarar en på brevet kan det dyka upp en faktura på typ fem papp…

Företaget Bolagsupplysningen skickar ut blanketter som är otroligt lika myndighetsblanketter. Blanketten heter dessutom Dags att komplettera, nåt som påminner om Skatteverkets Dags att deklarera. Företagets logotyp är inte helt olik Försäkringskassans. Polisen har fått anmälningar mot företaget under hela tre års tid. Varför företaget inte stoppas är för mig obegripligt. Otroligt fräckt, är min summering!

Lite så där halvfräckt är de användaravtal som finns för sociala medier. Har du inte läst dem? Nej, ärligt talat har inte jag gjort det, eller i vart fall inte särskilt noga. Därför blev jag glad att nån på Metro har gjort det och skrivit en artikel om det finstilta i sociala medier. Tjänsterna må vara gratis för oss att använda, men medierna använder informationen de får om oss och det material vi lägger ut. Till exempel…

  • Google sparar alla våra sökningar och kan sen dela den informationen utan att behöva tillstånd från oss.
  • FejanTwitter och YouTube har var och en kvar sin upphovsrätt, men Facebook, Twitter och YouTube har rätt att använda sånt du lägger ut utan att du får nån ersättning.
  • Instagram samlar in information om dina bilder och annan personlig information. Den här informationen får Instagram dela med andra företag inom Facebook-koncernen liksom med annonspartners.
  • Snapchat kan använda allt du producerar på där, men bara om det används för att utveckla deras tjänster.

Läs hela Metros artikel och fundera sen lite extra på vad du söker och vad du lägger ut i sociala medier, är mitt oombedda råd…

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Diskutabelt, Media, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.