Den gränslöse


Ett inlägg om en bok.


 

Den gränslöseJuni månad innebär skandinaviska författare för min del. Ja, det är i alla fall är det månadens bokmål och det jag har bestämt att jag ska läsa. I kväll läste jag ut Den gränslöse av Jussi Adler-Olsen. Författaren är Danmarks svar på svenske Arne Dahl, enligt min mening, men med den skillnaden att dansken skriver bra böcker. Och så handlar Jussi Adler-Olsens böcker om Avdelning Q som är en cold case-avdelning. Detta är den sjätte boken i en planerad serie om tio fristående böcker.

Carl Mørck är kriminalkommissarie och lite av ett enfant terrible. Som sådant är han placerad i källaren på polishuset för att leda en avdelning som jobbar med gamla olösta fall. En dag blir han uppringd av en polis som är på väg att gå i pension. Under samtalet vädjar den gamle polisen om hjälp med ett 20 år gammalt fall om en kvinna som hittades död, uppslängd i ett träd. Carl Mørck avvisar emellertid polisen. Dan därpå tar denne livet av sig på sin egen avtackning. Då beger sig Carl Mørck och kollegorna Assad och Rose till Bornholm för att ta tag i fallet. Så småningom hamnar de på svenska Öland – och i en sekt.

Jag såg fram emot att läsa den här boken, eftersom jag har tyckt att de tidigare böckerna i serien har varit riktigt spännande. Det är Den gränslöse också, men den känns onödigt… tjock. Berättelsen blir segdragen och det tar tid innan den där känslan av spänning infinner sig. Vägen till mördarens identitet är lång och krokig. Som vanligt har jag mina misstankar, men jag har fel. Detta att jag har fel gör att boken trots sin seghet ändå får ett högt omdöme av mig. Som vanligt är den välskriven och bitvis rolig eftersom det skrivs vad som tänks ibland.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort. Danskt är gott.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Den gränslöse

 1. Hellies skriver:

  Den boken håller jag också på med just nu. Jag måste säga att jag har haft den liggande i några veckor, läst något kapitel då och då men inte kommit in i den. Det är ovanligt för mig då jag vanligtvis sträckläser väldigt snabbt. Att läsa att den blev lite mer spännande längre fram, fick mig att bestämma mig för att ta tag i den och läsa igen. Tack! 🙂

  Gilla

 2. etuna1 skriver:

  Jag beställde denna bok från nätet i förra veckan. När boken kom så upptäckte jag att jag visst hade ett ex liggande i min sommarhög med böcker…suck….
  Ja, ja…nu kan jag i alla fall skänka bort mitt extraexemplar med gott samvete då den fick 4 tofflor av dig! 🙂

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.