Elisabeth – Sveriges nya helgon


Ett heligt inlägg.


 

Elisabeth Hesselblad

Idag blev Elisabeth Hesselblad Sveriges fjärde helgon.

Idag får Sverige ett nytt helgon! Påven helgonförklarar i skrivande stund, tror jag minsann, Elisabeth Hesselblad. Elisabeth Hesselblad återförde Birgittinorden till Birgittahuset vid Piazza Farnese i Rom i början av 1900-talet.

Elisabeth Hesselblad var västgötska och föddes 1870. Hon hade massor av syskon. Pappan var lanthandlare och efter flera konkurser hamnade familjen på fattighus. Som 18-åring utvandrade Elisabeth Hesselblad till USA. Där jobbade hon som sjuksköterska, men hon påbörjade också läkarutbildning. Tyvärr kunde hon inte fullfölja utbildningen på grund av sjukdom. Då drog hon till Rom i tron att hon snart skulle dö. Och det var alltså på plats i Rom som hon fick en religiös kallelse att återföra Birgittinorden i stan. Målet var också att återföra Birgittinorden till Sverige. Senare blev hon mycket känd för att ha gömt judar undan nassarna i klostret. Hon upprättade även en tillfällig synagoga – i klostret. För detta – arbetet med att skydda judar mot nassar – fick Elisabeth Hesselblad posthumt en utmärkelse av Israel år 2004.

Att bli helgonförklarad är ingen kort historia. Den startade 1987 med en helgonförklaringsprocess av påven. År 1991 blev Elisabeth Hesselblad kallad venerabilis, vördnadsvärd. I april 2000 saligförklarades hon av påven. I mitten av december förra året utfärdade påven Franciskus ett dekret om helgonförklaring. Och idag blev Elisabeth Hesselblad alltså Sveriges fjärde helgon som blivit helgonförklarat av påven. De andra tre är Birgitta (känd i Stöllestan), Sigfrid och Helena av Skövde. Notera att Sverige även har andra helgon som inte är helgonförklarade av påven!

 


Livet är kort. Elisabeth Hesselblad blev 87 år. Nästan 60 efter sin död blev helgon.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Diskutabelt, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.