Arbetsgivare, varför är det så svårt att svara på jobbansökningar?


Ett undrande inlägg.


 

Sökta jobb-högen den 4 juni 2016

Sökta-jobb-högen med ansökningar som jag ännu inte har fått svar på fotad idag den 4 juni.

Jag har bloggat om det tidigare – men inte här. Därför är det dags att åter ställa frågan till diverse arbetsgivare:

Varför är det så svårt att svara på jobbansökningar?

Den som söker ett jobb lägger ner både tid och möda på att skriva en ansökan och göra ett snyggt uppställt CV. Det minsta en kan förvänta sig då är ett svar på ansökan när den inkommit samt när arbetsgivaren har nåt besked om jobbet – intervju, tjänsten är tillsatt med nån annan sökande, rekryteringen är avbruten eller så.

För egen del sökte jag jobb ända fram till början av maj månad, detta trots att jag på min födelsedag fick veta att jag fått tjänsten jag har just nu. A-kassan flåsade mig i nacken, nämligen. Enligt min handläggare på Arbetsförmedlingen måste en fortsätta söka jobb om en inte börjar sitt nya jobb inom två veckor.

En rest av mitt jobbsökeri ligger i form av en pappershög på mitt skrivbord här hemma. Det är alla jobb jag har sökt och som jag fortfarande inte har fått besked om. Som synes – jämför med pennan – är högen fortfarande inte liten. Det trillar in cirka tre besked i veckan. Men det verkar som om de allra flesta arbetsgivare faktiskt skiter i att svara.

Grattis till jobbet från AF

Typiskt opersonligt standardbrev, framtaget av språkkonsult. Det hade räckt med ett mejl om att AF meddelat min a-kassa att jag inte längre är inskriven  som arbetssökande.

Arbetsförmedlingen anlitade i alla fall en språkkonsult för att göra jobbet. Språkkonsulten tog bland annat fram trevligare och mer klarspråkiga standardbrev av diverse art som handläggarna kan använda i kontakterna med arbetssökande. Som vanligt är det nån annan som gör Arbetsförmedlingens jobb, liksom. Jag fick ett grattisbrev från Arbetsförmedlingen när jag fått nytt jobb. Fast egentligen var det ett brev där Arbetsförmedlingen – ingen namnunderskrift – berättade att den meddelat min a-kassa att jag inte längre var inskriven som arbetssökande. Det hade den kunnat mejla mig om så hade den sparat såväl papper som porto för skattebetalarna. Jag fotade brevet och la ut på Instamgram, med puff på Twitter, lite ironiskt, så där.  Detta fick till följd att en massa människor på Arbetsförmedlingen började RT:a min bild. Jag blev även kontaktad av språkkonsulten som ville använda min bild med text från Instagram för att visa upp hur lyckat detta var… Ja ehum… Ironi är svårt… Jag tackade givetvis nej till att medverka i detta eftersom jag har en mycket svår allergi mot standardbrev. Vad hände med

Se individen!?

Nej, jag tycker inte om standardbrev, men ett autosvar på att en ansökan har inkommit till en arbetsgivare är helt OK. Ett kort standardsvar via e-post från arbetsgivaren med ett besked om tillsättningen etc av tjänsten är också helt OK – bara det kommer. Kanske arbetsgivare vore den rätta målgruppen/kundgruppen för språkkonsulter att sälja sina tjänster till? Arbetsförmedlingens personal borde i stället få sluta agera kontrollant åt a-kassan och ägna sig åt att  förmedla jobb mellan arbetsgivare och arbetssökande. I annat fall torde ett namnbyte vara på sin plats, nåt språkkonsulterna hade kunnat hinta om…

Nej 2. Jag vill inte jobba hos arbetsgivare som Framtidsmediagruppen, Inhouse, Frösunda omsorg, Riksarkivet, Jusek, Teknikföretagen, Viva Media, Apoteksgruppen, Metro.se eller Kronfågel för att nämna tio slumpvis utvalda arbetsgivare ur högen ovan på hög-bilden som inte har lämnat besked på mina jobbansökningar.

 


Livet är kort. Att svara tillhör vanligt hyfs.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Diskutabelt, Ironi, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.