Dockan


OBS! Anonyma kommentarer publiceras inte – se Reglerna!

Så här gör du när du kommenterar:

  • Skriv din kommentar som vanligt i kommentarsfältet.
  • Snegla åt vänster. Tre ikoner syns – WordPress, Facebook och ett brev.
  • Klicka på brevet (om du inte har WordPress-konto förstås eller vill använda Facebook) och fyll i dina uppgifter.
  • Klicka sen på Svara.
  • Ingen mejladress syns utåt, bara inåt så att jag kan verifiera.

Ett inlägg om den femte delen i en isländsk deckarserie.


 

Yrsa Sigurdardottirs bok Dockan

Så sent som 2023 upptäckte jag en riktigt spännande serie deckare skrivna av den isländska författaren Yrsa Sigurdardóttir. Böckerna är kanske egentligen psykologiska thrillers, men också kriminalromaner. Huvudpersonerna Freyja och Huldar är barnpsykolog respektive polis. Efter ett one-night-stand tvingas de jobba ihop. Och det går faktiskt bra. Den femte och senaste delen i serien har titeln Dockan och gavs ut sommaren 2023. Jag köpte den inbunden till ett bra pris på bokrean 2024.

Mor och dotter är på en fiskeresa med en bekant. Det skulle bli en lugn resa, men så blev det förstås inte. I nätet fångas en smutsig och trasig docka som ser läskig ut. Mamma vill kasta tillbaka den, men dottern vill ha den kvar. Efter att mamman lägger ut en bild på dockan på sociala medier försvinner dockan – och mamman dör. Några år senare befinner sig polisen Huldar på en båt efter att mänskliga kvarlevor har hittats på havsbotten. Även denna gång ber Huldar Freyja om hjälp. Det visar sig att det de båda jobbar med i nutid har starka kopplingar på flera sätt, inte minst till dockan.

Som alltid är det ett rejält persongalleri. Det är också personerna och deras ageranden med mera med varandra som är i fokus. De karga glimtarna av Island endast en inramning. På nåt vis känns det som om Freyjas brorsdotter Saga är ett Island i miniatyr. (Jag tänker inte utveckla detta, läs boken i stället!)

Det här är en kriminalroman, men också en psykologisk thriller. Huldar står för kriminaldelen, Freyja för de psykologiska biten. De utgör varandras motpoler och det är kanske också det som ger dynamik till storyn. Jag tycker att det är spännande och det blir extra spännande i och med att de olika karaktärererna har skilda infallsvinklar och roller i fallen. För den här boken handlar inte om ett enda fall utan flera, som går in i varandra.

Slutet är spännande och jag lyckas inte lista ut hur det hela har gått till. Men jag tycker att boken är lite för lång.

Nåt som kunde ha dragit ner omdömet, men som jag låter vara den här gången, är alla korrekturfel. För i det här fallet finns felen i översättningen, inte i originalmanus. Det är anmärkningsvärt att släppa igenom detta, Harper Collins. Nu köpte jag visserligen just den här boken på bokrean 2024, men den som inte gjorde det utan betalade fullt pris kan nog känna sig ganska missnöjd. Det skulle jag ha gjort i alla fall.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Freyja- & Huldar-serien:

  1. Arvet
  2. Straffet
  3. Upprättelsen
  4. Avgrunden 
  5. Dockan (läs inlägget ovan!)

∼ ♦ ∼

De här böckerna köpte jag på bokrean 2024:

  1. Dockan (läs inlägget ovan!)
  2. Studie i mänskligt beteende 
  3. Skulden man bär
  4. Jävla karlar

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.