Hon kallades Daisy: att finna en farmor


Ett inlägg om en litterär födelsedagspresent.Prinsessan Christina fru Magnusons bok Hon kllades Daisy att finna en farmorDet händer att det dimper ner ett blått paket
till födelsedagen eller jul. (Ja, det finns uppenbarligen människor som tycker att jag är snäll.) Avsändare är vännen FEM och innehållet är nästan alltid litterärt. I slutet av april hade vännen skickat prinsessan Christina fru Magnusons biografi Hon kallades Daisy: att finna en farmor till mig i födelsedagspresent. Nu har jag läst den lilla boken. Tack!

Prinsessan Christina fru Magnuson träffade aldrig sin farmor, kronprinsessan Margareta, Gustaf VI Adolfs första hustru. Margareta, eller Daisy som hon kallades, dog bara 38 år gammal höggravid med sitt sjätte barn. Hon lämnade inte bara familjen i förlamande sorg – hon sörjdes av ett helt folk. Hur kom det sig? Och varför blev det så tyst efter henne? Prinsessan Christina fru Magnuson har sökt i familjearkiven efter svar, läst brev och dokument, kollat fotoalbum och pratat med släktingar. Den här boken, skriven i samarbete med Carl Otto Werkelid, är en sorts biografi där hon visar en vacker brittisk prinsessa som blev jättekär i en ung svensk prins.

Boken må vara liten till omfånget, men har ett djup som förundrar mig. Prinsessan Christina fru Magnuson har gjort en gedigen forskning. Hon skriver medryckande i det att hon blandar text som mest är fakta med text som är väldigt känslosam. Meningarna är en aning för långa för att passa mig till 100 procent – jag tappar ibland tråden – men samtidigt passar detta i en sån här bok.

Jag hade ingen aning om att kronprinsessan Margareta, Daisy, var så här intressant och spännande. Prinsessan Christina fru Magnuson har lyckats väl att beskriva den här personen som levde ett alldeles för kort liv och lämnade fem minderåriga barn och en ganska ung make efter sig.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hon kallades Daisy: att finna en farmor

  1. Pingback: Hon kallades Daisy: att finna en farmor - Bloggfeed

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.