Förinta


Ett inlägg om en fransk framtidsroman med tidsobundna teman.Michel Houellebecqs bok FörintaJulklappsbok nummer två att bli läst var tegelstenen Förinta, en fransk framtidsroman av för mig nya författarbekantskapen Michel Houellebecq (jättejobbigt att stava hans efternamn). Med sina 632 sidor tänkte nog givaren, Annas snälla mamma, att boken skulle bli lite av en utmaning och ta en stund för mig att läsa. Jag passade på att börja läsa den när min vinterledighet stod för dörren.

Miljön är Paris, året 2027. Det är dags för presidentval. Då dyker en film av en skenavrättning av minstern och kandidaten Bruno Juge upp i sociala medier. Paul Raison, som är både hans vän och medarbetare, försöker ta reda på vem som ligger bakom filmen. Så sker några verkliga terrorattacker. Plötsligt är det Paul själv som är hotad. Samtidigt får Pauls far en stroke och han tvingas lägga sitt fokus på familjen. I samband med detta inser han hur långt ifrån han har kommit sin pappa och sina syskon – och sin fru.

Det här är egentligen ingen traditionell spänningsroman, utan mer en roman om existentialism och kärlek, tidsobundna teman. Jag grep mig an läsningen med öppna sinnen. Det var inte helt enkelt att komma in i handlingen, för just som jag trodde att jag hade gjort det sker nåt oförklarligt. Jag beundrar verkligen översättaren, för övrigt.

Det som gör boken extra spännande är att den börjar vid juletid, ungefär. Samma datum, fast några år tidigare, läser jag i boken att Pauls far flyttar till ett boende. Det är som om julen tvingar samman de här människorna, men också tvingar dem till eftertanke. Samtliga hanterar sina liv och kärlekar, men på väldigt olika sätt. Jag blir bitvis väldigt ledsen när jag läser. För det handlar om livet, framför allt, och döden, som hör till.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Film, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.