En film: Mordet på Orientexpressen (1974)


Ett inlägg om en film från 1974.Agatha Christie producerade många deckare. Böckerna om hennes udda detektiver har lästs världen över. Många av böckerna har blivit film. På nyårsafton 2022 visade SvT Mordet på Orientexpressen (1974). Filmen har många år på nacken, men med den stjärnspäckade skådespelarlistan håller filmen även idag. Eller?

Mordet på Orientexpressen

Det är kallt och vinter. Året är 1935 när Orientexpressen dundrar fram på sin väg mellan Istanbul och Calais. Ombord finns bland andra Hercule Poirot som genom sina kontakter har lyckats få en kupé i förstaklassvagnen. Det är det rika folket som reser. Men mitt i natten stannar tåget eftersom spåret blockeras av snö. De resande fortsätter att sova – utom mördaren och offret. Den senare, affärsmannen Ratchett, är mördad med tolv knivhugg. Problemet är bara att hans kupé är låst – inifrån. Vilket tur att Hercule Poirot är med på tåget.

Filmen, baserad på en bok från 1934, ger mig ett par fantastiska timmar. Det är lite roligt och ganska spännande – trots att jag både läst boken och sett ett antal filmversioner. Filmen är väldigt passande för en kall nyårskväll. Bland skådespelarna märks storheter som Ingrid Bergman, Lauren Bacall, Michael York, Sean Connery med flera och det gör inte filmen sämre. Framför allt de kvinnliga skådisarna är kanonbra. Ingrid Bergman får till exempel svamla lite på svenska.

Toffelomdömet blir det högsta. Det här är kult, liksom!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Film, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.