Bränn marken


Ett inlägg om en bok av en ny författarbekantskap.Emma Nordlanders bok Bränn markenPå nätet såg jag en bok jag blev nyfiken på.
Författarens namn lät bekant, men det visade sig att jag inte tidigare hade läst nån bok av Emma Nordlander. Den första dagen i december kom ett paket med böcker, bland annat Bränn marken. Knappt halvvägs in i månaden började jag läsa denna… obehagliga bok som gavs ut i slutet av oktober 2022.

Bokens huvudperson är Elin, som suttit i fängelse fyra år för mord. Eller dråp? I bokens början blir hon fri och återvänder till sitt barndomshem i Småland. Där ska hon bo med sin mamma Helena och sonen Axel, fem år. Det är naturligtvis inte lätt. Elin har ju faktiskt dödat en man. Men så blir Helenas pojkvän nån hon känner att hon kan prata med. Förtroende är dock inte de enda känslor Esko lockar fram. Frågan är bara om allt är så himla… bra.

Det här är en annorlunda spänningsroman. Själva brottet har begåtts tidigare, nu är stämningen mest grymt obehaglig. Det känns som om det hela trissas upp, som om berättelsen är på väg mot en riktig katastrof. Och då inser jag att ytterligare minst ett brott är begånget. Jag mår riktigt dåligt när jag läser.

Författaren lyckas bäst med sina miljöskildringar, men de rätt karga beskrivningarna av personernas yttre och inre är också riktigt skarpa trots några få penseldrag. Det händer egentligen inte så mycket i boken förrän i slutet. Som läsare känner jag mig väldigt beredd på nåt läskigt som byggs upp. Det blir rejält läskigt.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bränn marken

  1. Merete skriver:

    Denne fikk jeg lyst til å lese, takk for alle gode lesetips, beste Tofflisen!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.