Recension: Skuggan av Dimön


Ett recenserande inlägg om den sjunde delen i Dimön-serien.Mariette Lindsteins bok Skuggan av DimönI slutet av november fick jag trevlig och oväntad post. Ett paket hittade ner genom brevinkastet. Paketet var från HarperCollins. Det innehöll den sjunde och senaste/sista delen i Mariette Lindsteins Dimön-serie, Skuggan av Dimön, för recension. Stort TACK för boken!

Franz Oswald, tidigare sektledare med stort S, driver numera en retreat på Dimön. Han tycks ha stadgat sig, men hans son Thor är misstänksam. Thor upptäcker att det finns en lucka på flera år i pappans liv, en tid Franz aldrig har berört. Spåren leder till Glimmingeholm, ett gods där Franz vistades i sin ungdom. Enligt ryktet fanns där ett gäng människor som ägnade sig åt utsvävande fester och skumma rituler. Men Franz vill inte berätta…

Även om det som alltid är fokus på Franz Oswald får sonen Thor en viktig roll i den här boken. Karaktären Thor skildras delvis som en kopia av sin far, men med ett rättspatos. Samtidigt faller Thor redan från början för en efter en av de frestelser som han ställs inför. Det gör karaktären mänsklig, men i mina ögon inte lika sympatisk som tidigare. Vidare handlar boken mycket om relationen mellan far och son, där ingen av de två är helt öppen och ärlig mot den andra. Det är en sårig relation, men där finns helt klart kärlek. Övriga karaktärer i den här boken är mer eller mindre sympatiska. Författaren lyckas utmärkt att skildra deras speciella drag.

I de flesta av böckerna i serien är det en hel del sex, gärna med sadistiska inslag. Den här sjunde delen är inget undantag. Här finns också ett HBTQ-tema. Jag blir förvånad hur många olika variationer på temat det finns – författaren tycks ha en ocean att ösa ur. Icke att förglömma är att böckerna är baserade på författarens egna erfarenheter av livet inom en sekt.

Ett par språkliga funderingar har jag, men det är inget som stör nämnvärt. Jag tycker att författaren gör rätt som nu sätter punkt för serien om Dimön och dess karaktärer. I stället ser jag fram emot kommande böcker, med nytt persongalleri och nya berättelser.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Dimön-serien:

  1. Sekten på Dimön
  2. Sekten som återuppstod
  3. Sektens barn
  4. Requiem på Dimön
  5. Striden om Dimön
  6. Bortom Dimön
  7. Skuggan av Dimön (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.