Tusen bitar


Ett inlägg om en relationsroman.Marcus Jarls bok Tusen bitarI augusti 2018 debuterade Marcus Jarluppvuxen i Borghamn först, Vadstena sen, sin relationsromanen Tusen bitar. Fyra år senare köpte jag boken på antikvariat – i Vadstena. Vännen FEM rekommenderade författaren och jag blev nyfiken, förstås, på denne östgöte, numera stockholmare, och hans bok.

Det här är en relationsroman med två par i centrum. Dels är det bögparet Nils och Benke som kämpar för att kunna leva tillsammans trots Nils föräldrars, framför allt pappans, avsky. Dels handlar boken om Robert och Ebba, ett i mina ögon ganska destruktivt förhållande där Robert är en som misshandlar och Ebba en som bara stannar kvar i förhållandet utan att förstå varför. Robert hatar dessutom homosexuella. Men plötsligt rycks en älskad ifrån nån och den älskade lever kvar i nån annan – nån som hellre dött än tagit emot det som gavs…

Redan från början sugs jag in i berättelsen om de två väldigt olika paren. Jag känner med killarna som vill nå nån sorts frid med föräldrar/svärföräldrar och jag känner med Ebba som inte riktigt orkar lämna sin flänga man. Sen får berättelsen en rejäl twist orsakad av en hemsk händelse som får flera konsekvenser. Och det är så bra, så bra (be)skrivet! Mästerligt, faktiskt, trots en del mindre korrekturfel.

Marcus Jarl, specialistsjuksköterska på nyföddhetsavdelningen på Södersjukhuset, har skrivit tre böcker. De hänger inte ihop sins emellan, men två av dem har blivit nominerade till priser eller prisade: Tusen bitar blev nominerad till Årets bok på QX-galan 2019 och Dina färger var blå vann priset för Årets feelgood 2021 samt blev nominerad till Adlibrispriset och till Storytel Awards. Där du en gång gick kom ut i somras. Gissa om jag tänker läsa de två senaste!

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, HBTQ, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.