Fjärtomanen 1857-1945


Ett inlägg om en helt osannolik bok och man.Jean Nohain och F Varadecs bok FjärtomanenEn av mina bloggvänner, Veggiehäxanhittade i våras en helt osannolik bok. Eftersom jag fortfarande är fast i kiss-och-bajs-humor blev jag fascinerad och lämnade flera kommentarer när hon skrev om boken på sin blogg. Det dröjde inte länge förrän Fjärtomanen 1857-1945 av Jean Nohain och F. Caradec låg i ett kuvert på min hallmatta. Nu har jag läst boken och den är faktiskt inte enbart rolig, ska jag säga.

Det här är en liten biografi om Joseph Pujol, även kallad Fjärtomanen. Joseph Pujol uppträdde på Moulin Rouge med ett fjärtnummer. Hans framträdanden lockade publiken till hysteriska skratt – han gjorde alltså braksuccé under 1890-talet. I den här boken berättar delvis hans ena son om sin pappa.

Boken kom ut på originalspråket franska 1967. Den svenska utgåvan som jag har läst kom ut 1970. Boken är i prinicip omöjlig att få tag i, men Veggiehäxan hittade den för tio spänn på Erikshjälpen i Motala.

Det här är på sätt och vis en lite rörande bok, även om det är svårt att ta den helt på allvar. Lite allvar blir det för övrigt när Joseph blir stämd. Annars är det mest… en märklig bok…

Toffelomdömet blir lågt.

Rosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Personligt, Sociala medier, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fjärtomanen 1857-1945

  1. Mösstanten skriver:

    Uj, det verkar inte så bra. Udda bok förstås, som vi aldrig har hört talas om tidigare.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.