Tisdag kväll den 22 mars och onsdagen den 23 mars 2022: Läser och jobbar


 Kära dagbok…

Björn Fredrikssons bok Vita hajar svarta änkor och dödsänglar Seriemördare gnm tiderna

Seriemördarna är tunga att läsa om.

Även tisdagskvällen ägnade jag mest åt att läsa. Jag är nu nästan halvvägs bland seriemördarna som jag har fått från Blue Publishing för recension. Det är tung läsning, för de mord och brott dessa personer har begått är rent ut sagt hemska, vidriga. En kan ju fråga sig varför jag läser sånt här. Fästmön frågar mig ganska ofta varför, för jag sitter och stönar och fäller kommentarer under läsningen. Det finns inget enkelt svar. Framför allt vill jag förstå varför en del människor gör sånt här, varför de inte har några spärrar. Det känns som en gåta som behöver få ett svar så att vi som förstår kan bidra till att skapa en bättre värld. Fast… jag vet inte exakt hur just jag ska kunna bidra till detta, jag jobbar ju vare sig med rättspsykiatri eller i kriminalvården. Och ärligt talat vet jag inte om jag nånsin kan förstå. Det jag kan ana och se är vissa mönster som delvis påverkar hur människor blir som de blir. Arvssynd är nämligen nåt jag tror att en inte föds med, men det klart att vissa gener kan påverka, såsom benägenhet för missbruk.

Jussi Adler Olsens bok Natriumklorid

Lättare och bara 470 sidor, men också spännande läsning.

Igår trillade ytterligare en bok in för recension. Den började jag läsa lite i under frukosten idag och så fick boken följa med i ryggsäcken till jobbet. Ja, jag måste alltid ha en bok med mig (utom när jag är på pubrunda), men nej. Jag hann givetvis inte läsa boken under dan. Bonniers skickade mig vänligen ett recensionsexemplar av den nionde delen i Avdelning Q-serien. Den är lite lättare än seriemördarna att ha med sig – i vikt och omfång (470 sidor jämfört med 501 sidor seriemördare) men också på sätt och vis innehåll (serimördarna är verkliga, mördarna i Natriumklorid är fiktiva). Just denna bok är ännu inte utgiven, men ska finnas i handeln från och med tisdag nästa vecka. Första recensionsdag är inte förrän fredag nästa vecka och jag har inga krav på att bli klar med vare sig läsning eller recension till dess.

Läsa är alltså det jag gör när jag är ledig – förutom att städa, tvätta och sånt. Och igår kikade jag på ett TV-program också, Bäckström, tillsammans med Anna och Citrus. Efter programmet fortsatte jag med seriemördarna i sängen tills jag slocknade runt 23-tiden.

Katten Citrus bland soffkuddarna vaken

Citrus tittar på Bäckström.

∼ ♦ ∼

Bitmoji Tofflan obegripligheter vid datorn

Mer tid för operativt arbete.

Idag var det en grå, blåsig och lite trist morgon. Solen tittade emellertid fram senare, men gladde mig väl just inte så mycket eftersom jag satt i möten större delen av tiden. Nåja, jag är väldigt glad att jag får vara på just den här arbetsplatsen även om det är lite av en prövning för tillfället. Det är nyttigt och jag tvingas ta ansvar, tvingas våga, tvingas prova – och stärks av varje framgång. Motgångarna bär jag med hyfsat jämnmod, men de ger mig ibland en del sömnproblem. Jag är en ältare. Men ett av resultaten från ett av mötena blev… att jag ska ”slippa” delta i ett gäng återkommande möten ett tag framöver. Mer tid för operativt arbete alltså. Det låter ganska bra.

∼ ♦ ∼

Jag och FEM

Jag och vännen jag har känt längst i livet på en bild från hösten 2020. Vi är givetvis mycket snyggare nu.

Den vännen jag har känt längst av alla mina vänner hörde av sig idag. Hon har samma namn som min enhetschef och båda är de vänsterhänta – men bara äldsta vännen kommer resande hit till min födelsedag. Jag misstänker att hon förstår hur mycket det betyder för mig – jag har ju ingen familj i den meningen att jag saknar föräldrar, syskon, barn och andra nära släktingar. I min ursprungsfamilj är det bara jag kvar och ingen kommer efter mig. Så jag blev extra, extra glad, även om jag har förvarnat om att vi kanske inte hinner umgås så mycket bara vi två.

∼ ♦ ∼

I kväll är jag tvätterska. Tvättkorgen var ganska välfylld och jag får passa på att tvätta så mycket jag kan och hinner idag och i morrn eftersom jag behöver hänga tvätt i Matsalen. När Anna jobbar är det ingen som äter där inne, så den rena tvätten tar inte åt sig matlukt. Gymnasisten har visst redan ätit och jag ska bara äta mackor och kaffe till kvällsmat i köket. Vid min lilla retroköksmöbel.

Lucifer och Citrus på köksbordet

Lucifer och Citrus gillar också min retroköksmöbel. Här ligger det finaste mor har på bordet på en bild från julen 2019.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Jobb, Personligt, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tisdag kväll den 22 mars och onsdagen den 23 mars 2022: Läser och jobbar

 1. Trevligt att få besök av vännen din 🙂

  Så du får hänga tvätt i matrummet 🙂 Jag brukar skoja att jag har min kontor i tvättstugan..då jag har torkställningen stående där, men oftast tänker jag att jag torkar tvätten på kontoret. Det blir som en ”doftgran” när man hänger tvätten här 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jaaa! Jag kunde ju inte åka ner till hennes födelsedag i december, men hon kommer till min! 😛
   Här blir det Matsalen som får vara torkrum för den tvätt vi kör i maskinen uppe i lägenheten. Det Anna tvättar i tvättstugan tumlar hon. Och det är ett måste för vi får inte plats att hänga lakan och handdukar på våra torkställningar.

   Gilla

 2. Jag hämtade ut Natriumklorid idag! Ser verkligen fram emot den, men jag har två böcker att läsa ikapp först i serien så det blir ett litet tema i april 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja man bör läsa dem i ordning. Jag har smygbörjat på Natriumklorid, läser lite på morgnarna, men vill läsa ut boken om seriemördare först. Har cirka 120 sidor kvar i den.

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.