Förmörkelsen


Ett inlägg om en julklappsbok.


 

Karin Fossums bok FörmörkelsenTänk att jag fortfarande har julklappsböcker kvar att läsa! Jag valde ju ett presentkort i en bokhandel som julklapp från arbetsgivaren förra året. För det köpte jag med mig en riktigt härlig hög böcker i början av januari i år. En av pocketarna som följde med hem var Karin Fossums bok Förmörkelsen. Det är den fjortonde boken i serien med polisen Konrad Sejer som huvudkaraktär. Jag har nu läst samtliga böcker som har kommit ut på svenska, men jag har inte bloggat om dem alla. Några länkar till inlägg finns emellertid nedan.

Karin Fossum skriver egentligen inte regelrätta deckare eller kriminalromaner även om Konrad Sejer-serien handlar om brott. Jag klassar böckerna mer som psykologiska thrillrar. Förmörkelsen är inget undantag. Den börjar riktigt ruggigt. Ett par har tagit in på hotell tillsammans med sin lille son Elias. Morgonen därpå händer nåt hemskt. Pojken faller – eller blir kastad – från balkongen och dör omedelbart. Men vad har hänt? Konrad Sejer får hand om fallet. Föräldrarna skyller på varandra, men är nån av dem skyldig till mord? Båda frikänns ju…

Oerhört obehaglig är boken redan från början. Hur kan nån vilja döda ett litet barn? Eller var det en olycka? Författaren lotsar läsaren genom händelserna via föräldrarnas respektive berättelser. Båda föräldrarna skyller mycket trovärdigt på varandra. Mina sympatier skiftar under resans gång. Konrad Sejer hamnar i ett svårt dilemma när han ska bedöma vem som är skyldig. Till sist kommer sanningen fram – men inte via Konrad Sejer

Det här en ett psykologiskt drama där känslor och åsikter hela tiden kastas omkring och omkull. Persongalleriet är litet, men varje karaktär får stor plats. Nånstans mellan början och slutet blir berättelsen lite seg. Slutet kompenserar detta helt klart. Den här lilla boken är oerhört tung att läsa.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Konrad Sejer-serien:

 1. Evas öga
 2. Se dig inte om!
 3. Den som fruktar vargen
 4. När djävulen håller ljuset
 5. Älskade Poona
 6. Svarta sekunder
 7. Mordet på Harriet Krohn
 8. Den som älskar något annat
 9. Den onda viljan
 10. Döden skall du tåla
 11. Carmen och döden
 12. Helveteselden
 13. Viskaren 
 14. Förmörkelsen (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.