Tove (2020)


Ett inlägg om filmen om Tove Jansson.Filmen ToveJa! Äntligen fick jag se filmen om Tove Jansson.
På lördagskvällen visade SvT Tove.  (Ligger på SvT Play till den 27 februari 2022, men kan endast ses i Sverige.)

Filmen är en finsk-svensk produktion och handlar om Tove Janssons liv från krigsåren på 1940-talet och ungefär ett decennium framåt. Vi får följa konstnären Tove Jansson innan hon slår igenom och efteråt. Hon kämpar för sin konst som inte tycks duga, inte ens åt pappa Jansson. Hon umgås i konstnärskretsar, har ett förhållande med en gift man och sen… Sen träffar hon teaterregissören Vivica Bandler och blir hjälplöst förälskad. De inleder en relation, men…

Eftersom den här filmen är baserad på verkliga personer och händelser vet tittaren att det inte blev Tove och Vivica, utan Tove och Too-ticki, Tuulikki Pietelä. När jag ser filmen blir jag glad över det.

Skådespelarprestationerna är mycket bra, men jag hade ganska ofta svårt att höra vad som sades. Betänk då att jag inte är främmande för finlandssvenska. Den kämpande, förälskade Tove skildras annars på ett finstämt sätt. Vivica, däremot, är en person som inte är särskilt sympatisk i mina ögon, trots att hon är ärlig mot Tove. Musiken, ganska hetsig jazz, utgör den helt korrekta ramen kring den här filmen. En film vars handling ligger väldigt nära verkligheten, dock.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Film, HBTQ, Musik, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tove (2020)

  1. Mösstanten skriver:

    Den ska jag se!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.