Det som är dolt


Ett inlägg om den första delen i Jonah Sheens-trilogin.Gytha Lodges bok Det som är doltDet är roligt att göra nya författarbekantskaper – för det mesta.
I år har jag hittills läst två för mig nya författare. Den andra blev Gytha Lodge vars bok Det som är dolt blev en julklapp från arbetsgivaren genom det presentkort jag valde. Boken köpte jag på Akademibokhandeln en dryg vecka in på det nya året. Och nu är den utläst. Tack!

Boken utspelar sig dels 1983, dels i nutid. Ett gäng tonåringar ska tälta i skogen 1983. Aurora har fått följa med trots att hon är yngre än de andra. Det partajas på natten. Inte förrän morgonen därpå märker gänget att nån saknas – Aurora. Polis inkallas och en stor sökinsats görs, men den unga tjejen är försvunnen. Först 30 år senare hittas Aurora – på ett ställe i skogen som inga andra än de tältande ungdomarna kände till. Fallet hamnar på kommissarie Jonah Sheens bord. Han var ung själv när Aurora försvann. Nu måste han ta reda på vem som har ljugit i 30 år.

Det här är en debutdeckare och den första delen i en planerad trilogi om Jonah Sheens. Det är svårt att tro att det är ett första verk, men så har författaren tidigare skrivit pjäser. Läsaren får följa dåtid och nutid parallellt. Under läsningens gång vandrar mina tankar kring skuldfrågor och motiv. Men ingenting är tydligt och klart förrän i slutet – mer än att nån av tonåringarna gjorde sig skyldig till ett grovt brott.

Tonåringarna skildras som de unga personer de är. När de dyker upp igen 30 år senare är de medelålders, men vissa drag finns fortfarande kvar. Författaren har lyckats få karaktärerna att åldras mycket trovärdigt. Skogen och vattnet är perfekta som läskiga miljöer i den här mordgåtan, liksom även klättring. Ibland kan det ta lite tid att få berättelsen att gå framåt, fast det kanske handlar om att jag är otålig.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.