Fädernas missgärningar


Ett inlägg om den sjätte delen i Rebecka Martinsson-serien.Åsa Larssons bok Fädernas missgärningarDet var ett tag sen jag läste om Rebecka Martinsson
men i september i år kom den sjätte delen i serien av Åsa Larsson, Fädernas missgärningar. Detta är den avslutande delen i serien, men jag hoppas in i det längsta att jag har fel. Jag köpte boken i fysisk bokhandel. Ett presentkort från arbetsgivaren täckte kostnaden för några andra böcker jag köpte vid samma tillfälle, men just den här boken betalade jag själv när det var vänpris hos Akademibokhandeln.

Efter nio långa år får jag äntligen läsa om Rebecka Martinsson igen. Rebecka är åklagare i Kiruna när Ragnhild Pekkari hittar sin yngre bror död i soffan – och ytterligare en karl i broderns frysbox. Den fryste visar sig vara en person som försvann 1962 och det brottet är preskriberat. Men den pensionerade polisen Sven-Erik Stålnacke åtar sig ändå att ta reda på vad som har hänt. Rebecka å sin sida får ta tag i mordet på Ragnhilds bror, nåt som vid första anblicken ser ut som ett vanligt dödsfall. Gamla hemligheter ligger och pyr. Rebecka visar sig vara dotter till Virpi som var fosterbarn hos Ragnhilds familj fram till tonåren.

Jag gillar det här jättemycket! Lite avskräckt blev jag först av bokens omfång, 560 sidor, men samtidigt nyfiken – den börjar ju på min födelsedag. Rebeckas kärleksliv skildras – lika kallt som Kirunavåren. Tack och lov tar den bihistorien inte alltför stor plats i huvudberättelsen. Det finns flera HBTQ-teman, varav ett är viktigt för själva berättelsen.

Karaktärerna skildras genom att författaren ofta byter perspektiv och låter läsaren ta del av deras tankar. Det är ett suveränt grepp, som ger flera bilder av ett och samma skeende. Jag vet att jag ska sakna persongalleriet som är lysande tecknat.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Rebecka Martinsson-serien (tre av länkarna går till mina inlägg om böckerna):

 1. Solstorm
 2. Det blod som spillts
 3. Svart stig
 4. Till dess din vrede upphör
 5. Till offer åt Molok
 6. Fädernas missgärningar (se inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fädernas missgärningar

 1. Mösstanten skriver:

  Åsa Larsson borde kanske få en chans till av mig. Jag läste Solstorm och tyckte inte att den var vidare bra och sedan blev det inte mer. Men hon kanske har blivit bättre? Eller annars passar hon inte mig.

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.