Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap (2018)


Ett inlägg om en annorlunda, lååång film.Filmen Guernseys litteratur och potatisskalspajssällskapSällan är det nåt numera på TV som jag tycker är sevärt, 
men jag lyckades uppfatta att filmen Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap (2018) skulle gå på fredagskvällen. Den ville jag ge en chans, för jag behöver både se och läsa annat än rena kriminalhistorier.

Det jag var osäker på var om jag skulle klara av att hålla mig vaken. Filmen gick på Sjuan och började klockan 21. Den slutade inte förrän 23.30. Utan reklam är filmen två timmar och fyra minuter, men reklamen slapp vi dessvärre inte.

Den här filmen utspelar sig efter andra världskrigets slut. Året är 1946 och London byggs långsamt upp igen. En av kanalöarna som blev hårt drabbad under kriget av ockupationsmakten Tyskland var Guernsey. Det börjar som en brevväxling mellan författaren Juliet och Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. Sällskapet bildades i all hast när tyskarna inte tillät sammankomster med flera personer. Gänget fortsätter att träffas efter krigsslutet för att läsa, men också för att dricka hemgjord gin, potatisskalspaj och ibland svulla i på en och annan köttbit. Juliet bestämmer sig för att besöka ön och sällskapet, nåt som hennes nye fästman inte är helt förtjust i.

En både sorglig och charmig, smått rolig historia växer fram. Som tittare förstår jag att nånting har hänt den person som saknas i sällskapet. Inget vet säkert vad och Juliet tar sin fästman till hjälp att finna svaret.

Lite lagom med romantik, ett och annat barn som drabbas av krigets följder och så kärleken till och diskussionerna om litteratur gör att den här filmen är allt annat än ett sömnpiller. Jag håller mig vaken under hela filmen och tycker att den är väldigt, väldigt bra. Givetvis vill jag också åka till Guernsey. Flera av skådespelarna känner jag igen, bland annat en från Downton Abbey.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Film, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap (2018)

  1. Mösstanten skriver:

    Nu har jag satt in boken i läslistan. Jag tänker att boken också kan vara bra.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.