Solsvärta


Ett inlägg om den femte delen om Mirjam och Hervor.Marianne Cedervalls bok SolsvärtaEn serie som jag har läst och gillat är Marianne Cedervalls 
böcker om Mirjam och Hervor. Av nån anledning har jag lyckats missa del fem och del sex. Det gick ju inte an. På bokrean, i fysisk bokhandel, köpte jag den sjätte delen och i lördags hittade jag den femte delen, Solsvärta, även den i fysisk bokhandel fast en annan.

Solsvärta börjar med att Mirjam och Hervor strålar samman på Gotland. Där är de i ungefär en tredjedel av boken. Sen följer Mirjam med sin Calle till Västerås där han jobbar med ett projekt som går ut på att skydda den hotade pilgramsfalken. Tre falkungar ska placeras ut och det är nåt som oroar stans duvslagsägare. Hervor ger sig i stället ut i Europa för att leta efter sin barndomsvän Satu som hon siktat i en syn tillsammans med en brevduva. Men när hon hittar en vinge från en koltrast, en solsvärta, fylls hon av onda aningar. Hervor och Mirjam strålar samman i Västerås. Och där sker det flera mord. På fåglar först, sen…

Det här är en lite annorlunda spänningsroman. Inte direkt nån kriminalroman (även om där sker brott och polisen inkallas) eller ens en thriller, men spännande – och lite roligt och sorgligt – är det. Precis en sån bok jag behövde läsa just nu. Författarens huvudkaraktärer, en läkare och en synsk kvinna som svär som en borstbindare, är kanske inte rakt igenom realistiska nån av dem, men de kompletterar onekligen varandra och för berättelsen framåt på ett alternativt vis.

Toffelomdömet blir högt. Jag fick en stunds enkel avkoppling.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 

De här böckerna ingår i serien om Mirjam och Hervor. Länkarna går till inlägg som jag har skrivit om de böcker jag har läst:

Svinhugg

Svartvintern

Spinnsidan

Stormsvala

Solsvärta (se ovan!)

Sorgeängel (inköpt, ännu ej läst)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.