Ett rödvin med röd prislapp: Selvarossa Salice Salentino 2015


Ett inlägg om ett rödvin som nästan var gratis.


 

Selvarossa Salice Salentino 2015

Billigt, fylligt, men ingen eftersmak.

Ibland lyckas jag hitta italienska viner som jag ännu inte har provat, men faktum är att de börjar bli allt färre. I början av december köpte jag en flaska Selvarossa Salice Salentino 2015 för nästan ingenting. Jag gillar nämligen att prova såväl billiga viner som dyra. Fördomar om vin ska en inte ha, tycker jag, och det är mer än en gång ett mindre kostsamt vin har överraskat. Just det här vinet hade lite av en röd prislapp och kostade endast 85 kronor.

Vinet är fylligt och medelsträvt med en hög fruktsyra. Systembolaget rekommenderar det endast till lamm. Igår var vi två tackor som drack det till var sin ostassiett. Ostarna på våra assietter var samtliga mycket smakrika, bland andra salt gorgonzola och långlagrad cheddar. I en separat skål hade jag färskost med pepparrotssmak samt fikonmarmelad.

Vinet är gjort på druvorna negroamaro och malvasia. Huvuddruvan negroamaro är vanlig i viner från Apulien, Själva ordet betyder mörk och bitter. Druvan ger fylliga viner med ganska hög alkoholhalt. I det här fallet ligger den på 14 procent. Sockerhalten är också hög, ungefär 13 gram per liter. Malvasia är en grön druva, lustigt nog.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Kryddig smak med liten sötma, inslag av fat, körsbär, katrinplommon, vanilj och kryddpeppar. […] Kryddig doft med inslag av fat körsbär, katrinplommon, kanel, peppar och vanilj.

Vinet doftar kryddigt med en touch av kanel och vanilj. Smaken är också kryddig och fylld av plommon, lite söt. Men… märkligast av allt är: vinet har ingen eftersmak. Det är ljuvligt i munnen, men så snart jag har svalt det är det liksom… borta. Detta drar tyvärr ner omdömet rejält. Det är inget uselt vin dock, snarare en besvikelse.

Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.