Livets hårda skola: skärvor ur verkligheten


Ett inlägg om en annorlunda och viktig bok om människor som inte har det så bra som jag har det.Lisa Rahbeks bok Livets hårda skolaDet går inte att bara fly verkligheten in i litteraturen. 
Ibland behöver en sån som jag ta del av hur andra, verkliga människor har det, personer som inte har det lika bra som jag. Fästmön köpte i höstas en bok om hemlösa i Uppsala, Livets hårda skola: skärvor ur verkligheten. Boken är skriven av socialsekreteraren Lisa Rahbek, verksam i Uppsala.

Det här är en dokumentärskildring av ett antal hemlösa personer i Uppsala. Människor som också har missbruksproblematik. Många av dem är kriminella. Men det de har gemensamt helt och hållet är att de är tämligen skyddslösa och utsatta, där de lever på skuggsidan av tillvaron. Författaren har haft personlig kontakt med ett antal av dessa skuggmänniskor. Hon har umgåtts med dem och intervjuat dem under hösten 2019, men också misslyckats med att få kontakt med somliga av olika skäl.

Många och olika är de människoöden jag som läsare får följa. Det slår mig vid flera tillfällen hur det bara kan vara oturen att vi hamnar utanför samhället. Livssituationen kan snabbt förändras och plötsligt står vi där utan vare sig inkomst eller bostad. Flera av de personer Lisa Rahbek har träffat har råkat illa ut egentligen utan egen förskyllan. Det kan också handla om att de har vuxit upp i ett missbrukarhem. Hur stora är oddsen då att de ska klara sig enkelt och lätt vidare i livet?

Det här ytterligare en annorlunda och viktig bok jag har fått förmånen att läsa i höst. Jag tycker att flera ska läsa den. Inte för att den är nåt litterärt mästerverk (det finns ett antal stav-/korrekturfel också) utan för dess innehåll. Lite frågande blir jag bara inför det faktum att det är en socialsekreterare, en samhällets representant, i Uppsala som har skrivit boken. Just samhällets tjänster – och otjänster – får ganska mycket kritik av personerna i boken.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Diskutabelt, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Livets hårda skola: skärvor ur verkligheten

 1. En viktig bok! Det är så lätt att dela upp sig i ”Vi” och ”Dem”. Men alla kan vi drabbas, och slås ut, även om vi inte vill tro det. KRAM på dig, hoppas att du får en fin helg!

  Gilla

 2. Mösstanten skriver:

  Det är viktigt att komma ihåg att det finns de som har det så mycket värre. Det ger ett annat perspektiv på ens egen tillvaro. Jag tror att socialsekreterarna har ett mycket svårt jobb, att hjälpa och bedöma alla dessa olika människor med så olika problem som alla ska passa in i samma regelverk. Och en del människor blir hotfulla och ärendena hopar sig. Är det inte en hel del av handläggarna som går in i väggen?

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja speciellt som en själv har varit nära att hamna i delvis liknande sits pga långtidsarbetslöshet. Det är viktigt att tänka på att sånt kan drabba vem som helst. Jag menar att bli av med jobbet, bli av med sin inkomst, förlora sin bostad, gå igenom en skilsmässa med svåra ekonomiska följder etc.
   Just den här socialsekreteraren var tjänstledig för att arbeta med denna bok, som kom ut hösten 2019. Jag skulle själv aldrig palla att ha ett sånt jobb, det är svårt när människor har det svårt – och svårt med människor som inte alltid håller sig till sanningen. Hur ska en kunna hjälpa och göra ett bra jobb då?

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.