Söndag kväll den 22 november och måndagen den 23 november 2020: Tankeställare


 Kära dagbok…

I morse såg jag en bild på Instagram med en text som fick jag att verkligen tänka till. Bilden visade en gammal, minimal fängelsecell utan nåt annat än sten och ett litet gallerförsett fönster. Enligt texten härbärgerade cellen ibland upp till 25 personer. Sova fick de göra i skift. Så stod det avslutningsvis:

”Och du gnäller att det är skitväder och måndag

Dukat choklad

Här är allt uppdukat…

Jaa… här har vi allting uppdukat, ungefär. Jag har tak över huvudet, ett jobb, här finns en sambo, i mitt hem finns varmvatten och värme, det finns mat i kyl, frys och skafferi, jag har kläder på kroppen och i garderoben, en ny varm jacka, hela skor för att nämna något.

Ändå klagar jag på ångest och knasigheter på jobbet, en omorganisation som i mina ögon har inneburit kaos och oreda, ett jobb där folk lägger för den mesta tiden på administration och inte på riktigt arbete, för lite tid till återhämtning, ryggbesvär på grund av allt sittande vid datorn, arbetsmiljö, ergonomi, en pandemi som beskär mina möjligheter att vistas utanför hemmet, att det är tråååkigt att städa med mera med mera.

Jag kanske skulle prova ett dygn i den där cellen…

∼ ♦ ∼

Martyrernas historia bok

Bok vi alla borde läsa nu?

På seneftermiddagen igår tuffade jag och nya bilen ut till Förorten för att hämta hem Gymnasisten. I vanliga fall hade han tagit buss eller tåg hem, för han är inte handikappad på nåt sätt. Men det är inte i vanliga fall och jag vill att han ska utsättas så lite som möjligt för smittorisk. Nu går han till skolan varje dag och riskerar att bli smittad, men som jag har uppfattat det har just hans skola ordnat bra med till exempel avstånd. Och jag tycker att den bästa undervisningen får man ju IRL, inte online. Ungefär som mina möten i tjänsten. Men nu är det som det är och vi får försöka göra det bästa av det hela.

Jag och Fästmön åt kycklingwok till middag efter hemkomsten igår. Och nej, ingen bild. Jag passade på att uppdatera systemet på min nu rätt kassa mobiltelefon. Det gick i alla fall bra, så tjänstemobilen, nästan lika kass och även äldre, uppdaterade jag i morse, på arbetstid. Det tog sin lilla tid och det var därför jag gjorde det under arbetsdagen.

Böckerna På osannolika skäl och Flickebarn nr 291

Bokbyte från en bok baserad på verkliga händelser till en annan baserad på andra verkliga händelser.

Annars hände inte mycket mer igår kväll. Jag glodde på en svensk kriminalserie om autentiska mordfall. Just det huvudsakliga mordet handlade det inte så mycket om igår, men serien är ändå bra.

Vidare läste jag en hel del. De sista 20 sidorna i min senast inköpta true crime-bok läste jag i morse och tidsinställde publiceringen av ett inlägg om boken till lunch idag. Igår frågade jag om jag fick knycka och läsa en av Annas senast köpta böcker, även den baserad på verkliga händelser. Det fick jag, så nu ska jag läsa Ninni Schulmans bok om livskriser och tunga barndomsupplevelser. Åter igen lär jag få mig en tankeställare kring hur bra jag har haft – och har det… För jag tror att mycket av min läsning – och TV-tittning – handlar om att jag väljer genrer som handlar om verkliga människor med verkligt tuffa liv för att jag ska få mig en och annan tankeställare. Jag behöver läsa och se att det finns människor som har det jobbigare än jag själv.

∼ ♦ ∼

Solskydden nere för kontorsfönstren

Frågor som jag inte vågar hantera själv får mig att känna mig beskuren, förminskad och ledsen. Ljus och luft hjälpte lite.

Men det klart… Jag mår inte bra och jag måste förändra mitt liv. I morse utförde jag mina sedvanliga hushållssysslor inklusive körde en maskin tvätt. Sen fick jag några frågor som jag inte vågade hantera själv, så jag fick mejla runt en del och sen blev inget löst i alla fall. Sånt tar tid och energi och såväl frågeställare som jag blir frustrerade. Dessutom får det mig att känna mig beskuren, förminskad och ledsen att inte få besluta enkla saker själv längre. Men så tog jag en kvarts promenad på förmiddagen, passerade soprummet, förstås, för att få ljus och luft. Hann gå längre än vad jag trodde. Då kändes det lite bättre. Lite.

På eftermiddagen blev det svårare att ta en kvart utomhus. Vi hade Zoommöte nr 2 om arbetsmiljö, en och en halv timme efter lunch. Sen började det skymma. Då var det ganska meningslöst att promenera.

På förmiddagspromenad i solen

På förmiddagspromenad i solen.

∼ ♦ ∼

I kväll ska jag se sista delen i Kanal 5-dokumentären om EstoniaDen börjar redan 19.30 och pågår till klockan 21. Jag tror att det blir tungt, men bra.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Jobb, Mat, Personligt, Sociala medier, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.