Spook street


Ett inlägg om en modern brittisk spionroman.


 

Mick Herrons bok Spook street

Det är bra att kunna träna engelskan och underhålla sina språkkunskaper genom att då och då läsa böcker på det språket. I oktober fyndade jag två böcker på engelska på Erikshjälpen för 15 spänn styck. Nu har jag läst den ena av de två häftade böckerna jag köpte, Mick Herrons bok Spook street. Boken kom ut 2017.

Spook street är den fjärde romanen i Slough House-serien. I the Slough House jobbar ett gäng föredettingar från Secret Service, personer som vanligen får ganska meningslösa uppgifter, nåt som förhoppningsvis ska få dem att dra sig tillbaka till pension etc. En av dem som fördriver tiden där är River Cartwright, dotterson till David Cartwright, tidigare senior inom Secret Service. Morfadern har blivit till åren kommen och börjar bli tämligen senil. När ett lik hittas i badet, en man skjuten i huvudet, identifierar Rivers chef Jackson Lamb kroppen som River. Morfadern har, i ett förvirrat tillstånd, skjutit River. Eller? Lamb utreder i hemlighet vad som har hänt. Spåren leder till Frankrike, men Lamb hittar även kopplingar till självmordsbombare i västra London.

Det här är en ganska typisk modern brittisk spionroman. Jag gillar stämningen i den, men framför allt författarens språk. Jag har tidigare angett att hans sätt att skriva om otäckheter påminner om Mons Kallentofts sätt att skildra liknande. Det är nästan poetiskt. Här finns dock inga inslag av nåt övernaturligt, utan här är det verkligen down to earth. För mig blir detta en oväntat avkopplande, lustfylld och roande träning i engelska, trots att jag nånstans kring mitten av boken listar ut hur saker och ting och folk hänger ihop.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.