Pingsten 2020: Slottsbränt och färgexplosioner


 Kära dagbok…

Inte kom jag på förrän idag att det är pingst den här helgen! Det är som att pingsten försvann för mig när annandag pingst – och en ledig arbetsdag – togs bort. Pingsten har blivit en högtid som inte räknas längre. Förr om åren var det många som gifte sig i pingst, hänryckningens tid, enligt Esaias Tegnér. Idag vet väl folk knappast vad pingsten handlar om, så här kommer en liten föreläsning:

Enligt kristendomen gavs den helige ande till apostlarna, det var premiär för tungomålstal och 3 000 pers döptes i Jesu namn till syndernas förlåtelse i pingst. Men pingsten har sitt ursprung i judendomen när Gud gav judarna de tio budorden. Och så var pingsten även en judisk skördefest.

Igår vare sig gifte jag mig eller talade i tungor, än mindre hade jag skördefest. Men jag tillbringade många sköna timmar i Slottsträdgården.

Blommor i krukor och vattenkanna

Växtlighet i krukor i Slottsträdgården.

∼ ♦ ∼

Anna och penséer

Blommornas Blomma bakom en kruka med penséer.

Pingstafton började rätt tveksamt vädermässigt sett. Därför gjorde jag mig inte nån större brådska att komma iväg till Slottsträdgården. Det var lite att göra hemma innan jag kunde packa en tung matkasse och min ryggsäck. En bok följde med, men förblev liggandes i ryggan. Nånstans runt 12-tiden landade jag i Slottsträdgården.

Jag klippte gräset iförd shorts och linne för då hade det blivit varmare. Slottsfrun med syster anlände och jag fick hjälp att fixa trimmern så att jag även kunde kantklippa. Jag drog några maskrosor. Slottsfrun och jag satte rödlök. Vidare kunde jag konstatera att vår potatis överlevt de kalla dygnen och är på väg upp. Strax före klockan 14 åkte jag för att hämta Fästmön som gick av sitt jobbpass. När vi kom tillbaka till Slottet hade Slottsfrun kaffet färdigt till oss. Jag mumsade en kanelbulle som trots att den var ”gammal” smakade väldigt bra.

När den äldre generationen lämnat Slottet satt vi och njöt en stund, Blommornas Blomma (= Anna) och jag innan vi tände grillen. På grund av ett missat samtal hade jag inget annat än vanlig kalkonbrännarkorv att grilla till mig. Men det var OK, det var gott och jag blev mätt av korv, bröd, räksallad och bostongurka. Anna grillade fläsk, halloumi, rödlök och citron och jag fick smaka en bit halloumi. Jag hade gjort en stor bunke grekisk sallad till Anna. Eftersom jag inte åt av den (passar inte till kalkonkorv) blev det lite kvar även av den till henne till dagens lunch.

Vi var nog hemma på Main Street nånstans mellan 17.30 och 18. Familjen Katt hade fått vara ensam utan oss i många timmar, nåt som numera är väldigt ovanligt. De levde emellertid alla tre och ingen hade svultit ihjäl.

Jag fick ta huvudvärkstablett nummer två för dagen när vi kom hem, för en envis huvudvärk hade legat och malt sen förmiddagen. Tyvärr vaknade jag med den även i morse, så det blev till att ta en tablett igen.

Annars har jag klarat mig från krämpor sen sist, förutom att jag naturligtvis skaffade mig en bonn-bränna slotts-bränna igår med röda axlar och nacke. Men det är en skön känsla. Så mycket ljus och luft igår gjorde att vi var i säng före klockan 22.

∼ ♦ ∼

Idag vaknade jag strax efter klockan sju – med huvudvärk. Kom då ihåg, kära dagbok, att jag inte intog nån som helst alkohol igår. I fredags blev det tre glas cava, inget mer. Med en tablett och nybryggt kaffe i mitt system kunde jag äntligen läsa ut den spännande Palma-deckaren. Slutet var riktigt bra och jag kunde knappt lägga ifrån mig boken för att hämta mer kaffe och gå på toa. Nu har jag bytt genre för att lugna ner mig (?!) med en bok om en brittisk sjöorm. Jag köpte den boken i slutet av mars i den lilla bokhandeln Böcker & Bläck nära centralen här i Uppsala. Bokhandlaren informerade oss om att handeln tillfälligt skulle flytta ut under sommaren eftersom där skulle säljas biljetter till museijärnvägsresor. Hur det blev med detta med tanke på corona-pandemin vet jag faktiskt inte.

Fint, soligt och blåsigt är det idag också. Gräsklipparen från igår ska bytas ut mot dammsugaren här hemma, men det är nog också det enda jag tänker göra här. Ja, jag måste kanske vattna igen. Mina tomatplantor står ännu i vardagsrumsfönstret och de var väldigt ledsna när vi kom hem igår. Lyckligtvis reste de på sig efter att ha fått en rejäl dusch. De får nog följa med till Slottet nästa gång.

Bäst att sätta fart så jag är färdig till klockan 16 när Anna slutar jobba. Nån mor firar vi inte idag – Annas snälla mamma firades förra söndagen, min kan jag inte fira och själv är jag tack och lov inte nåns mamma. 

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Krämpor, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Pingsten 2020: Slottsbränt och färgexplosioner

 1. Mösstanten skriver:

  Att det är pingst fattade jag först idag när jag såg att flaggan var hissad. Ormen i Essex har jag förresten läst. Ingen dålig bok men jag var inte helt förtjust.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag noterade det knappt heller förrän igår. Och nästan inte att det var mors dag igår heller.

   Har väl läst typ 60 sidor. Den är lite omständig, inte direkt snabbläst. Men vi får se. Den kan tilltala mig mer längre fram, kanske.

   Gilla

 2. Så härligt att vara ute och njuta nu när vädret visar sig från sin bästa sida.

  Grillat är alltid gott, här blev det inget grillat men vi åt gott i alla fall 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja det blev en sån lyckträff på pingstafton! Och vi är lyckligt lottade som kan grilla i Slottsträdgården. Hemma har vi en murad grill på gården, men den och uteplatsen där, är oftast upptagen, tyvärr. Vi har elgrill hemma fast det smakar inte riktigt lika gott som kolgrillat. Undras vad ni åt för gott… Får bestämt titta in till dig och kolla om du har skrivit nåt! 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.