Sista april eller valborg och första halvan av den 1 maj 2020: En har aldrig roligare än en gör sig


 Kära dagbok…

Jag och Anna i våra studentmössor

En har inte roligare än en gör sig. Vi tog en we-fie igår. Tanken var att domkyrkotornen skulle synas i bakgrunden. Det gör de inte på grund av motljuset. Men jag kan konstatera att jag ser ut som min pappa och Anna ser ut som… Monica Nielsen.

Rubriken på det här inlägget är ett talesätt som både morfar och mamma brukade använda. Jag gissar att det handlade om att det är viktigt att en håller humöret uppe hur det än är runt omkring en. Nog försökte vi igår, Fästmön och jag. Det är tur att vi finns för varandra så att en får skratta då och då. Eller tur att Anna finns där för mig, för annars funnes där… ingen.

Det är inte så att vi brukar asfesta på sista april, men visst vore det roligt att få fira tillsammans och kanske gå ner på stan och delta i festligheterna lite grann. Nu blev årets festligheter inställda och det tycker jag var bra. Jag tror också att folk skötte sig. Det var bara nån gång runt midnatt som ett skrålande gäng gick förbi utanför och sjöng, skrek och sparkade på nåt. Vad de sparkade på vet jag inte, det kan ha varit en balkong, en soptunna eller en bil. Hoppas bara att de hade vett att hålla avstånd under festandet för att inte sprida det otäcka corona vidare. Ibland får jag uppfattningen att vissa tror att de är odödliga. Om det är nåt vi vet att vi alla ska göra så är det att dö. Och om jag finge önska skulle jag inte vilja dö nån plågsam död. Nu får jag inte önska, bara hoppas och tro.

Nu är det tredje dan utan blodförtunnande spruta. Jag känner av benet, men det är för att jag inte rör på mig och det måste jag förändra. Men… jag fick ganska jobbiga biverkningar av sprutorna och desssa biverkningar har jag nu sluppit helt i ett par dar. Den tuffaste biverkningen var smärtan i bröstet. Jag funderade ju i ett tidigare inlägg över ångest eller corona. Det kunde också vara hjärtat. Nu är jag besvärsfri. Den lättnaden…

∼ ♦ ∼

Igår på sista april var vi lediga båda två. Jag hade tagit flexledigt sex timmar (vi hade arbetstidsförkortning) och Anna var ledig enligt schemat. Det var den enda dan vi var lediga båda två samtidigt den här veckan och nu fick vi tillbringa den tillsammans. Som alltid inleddes den lediga dan med läsning och kaffe på sängen. Sen blev det grööön frukost innan det var dags för dagens ansträngning: Anna gick med sopor som vi hjälptes åt att samla ihop samt hämtade vår sillunch i Butiken på hörnet medan jag dammsög. Sen vilade vi en stund och jag såg till att använda – och exponera! – mina födelsedagspresenter: såväl bok och muminmugg som glada strumpor.

 

Vi åt sillunchen på eftermiddagen och jag måste säga att den var rikligt tilltagen! Jag hade bara önskat mer sill, men det är för att jag bara älskar sill. I stället för kött fick jag några vegetariska munsbitar. För säkerhets skull hade vi också kompletterat med en extra burk inlagd sill. Till maten drack vi var sin öl. Det fanns lite Östgöta sädes kvar från påsken också och jag tog två snapsar, Anna en. Faktum är att även jag ”bet av” – det är ju så roligt att sjunga! (Nåja, det tycker kanske inte omgivningen. Det var bara Lucifer som pallade att övervaka oss vid matbordet.)

Efter lunchen blev det körsång från västkusten på TV. Riktigt kul att se och lyssna till några – Hellmans drengar – som kan sjunga till skillnad från mig. Kaffe och kakor (notera pluralis!) blev dessert. Jag läste en hel del, men pausade för osttallrik på kvällen samt säsongsavslutning av Gåsmamman. Vilket jädra slut på sista april…

∼ ♦ ∼

Böckerna En giftig skandal och The woman who went overboard

Bokbyte i morse från en Agatha Christie-festival vid ett fiktivt universitet till en kvinna som faller överbord – och kanske också om en annan kvinna som går för långt – på en kryssning…

Idag hälsade jag sköna maj välkommen strax efter klockan sju. Fast jag låg kvar i sängen i halvdvala en stund innan jag klev upp och fixade kaffe. Boken jag läste var det kanske en 70 sidor kvar av, ungefär, så den läste jag ut. Jag måste säga att ungefär andra halvan av boken var riktigt bra, medan den första gjorde mig… tveksamt inställd. Den som vill veta mer om vad jag tyckte kan läsa mer om boken i föregående inlägg.

Nu har jag bytt till en bok på engelska. Jag har fått den för recension av författaren. Egentligen skulle boken dröja några veckor, men så kom den i måndags tillsammans med paketet från vännen FEM. Jag har tidigare läst The Grand Man av samma författare, fick också den för recension förra sommaren. Den var väldigt spännande, tyckte jag, så jag har vissa förväntningar på Florence Wetzels uppföljande Scandinavian thriller.

∼ ♦ ∼

Mer än halva den första dan i maj har passerat. Den enda nyttan jag har gjort är att jag har kört en maskin disk, tömt kattpottorna och tagit reda på gårdagens rena och torra tvätt. Det finns ett lagom berg med strykning i strykkorgen, men det får vänta. Nu ska jag hoppa in i duschen denna regniga dag.

I kväll äter vi rester från igår och ser Tyst vittne, den avslutande delen av fallet i Brighton, tillika del sex i säsong 22. Det vore kul att få se lite mer av stan där jag en gång bodde än dess… sopstation…

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Krämpor, Mat, Personligt, Trams, TV, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.