Ett torsdagsvin: Castel del Monte 2018


Ett inlägg om ett rött vin.Efter en hektisk eftermiddag med shopping (mest till katterna) 
blev det lätt kvällsmat i en paus. Så när klockan närmade sig 21 och Anna hade säsongspysslat färdigt hade jag under tiden luftat en flaska Castel del Monte 2018. Men jag undrar om inte en viss kattkille tog sig ett smakprov…

Lucifer och Castel del Monte Rosso 2018

Tog Lucifer ett smakprov?


Till vinet serverades ostar
som fick ligga framme ett par timmar. Detta gjorde ostarna än mer smakrika och mogna. Systembolaget rekommenderar i stället vinet till rätter av lamm- eller nötkött.

Det här vinet är gjort på druvorna nero di troia och aglianico. Det är druvor jag inte känner till så mycket. Nero di troia, som har flera andra namn, till exempel uva di Troia är huvuddruvan och den kommer från Apulien – eller kanske från staden Troja. Viner på den här druvan sägs bli kraftfulla. Aglianico odlas i södra Italien och har blivit allt mer populär. Den har fått smeknamnet ”söderns Barolo”.

Vinet kostar endast 99 kronor och jag hade väl kanske inte så höga förväntningar. Alkoholhalten ligger på 13 procent och sockerhalten på sex gram litern.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, viol, plommon, choklad, ceder, oregano och hallon. […] Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, viol, plommon, choklad, oregano och vanilj.

Jag tyckte att vinet doftade choklad och lite viol, möjligen även vanilj. Smaken, däremot, var snarare fruktig än kraftfull. Vinet är klassat som mer än medelfylligt och det tyckte jag inte riktigt stämde. Men vinet i sig stämde bra ihop med den smakrika ostarna.

Toffelomdömet blir högt. Det här är ett lättdrucket och prisvärt vin.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

Lucifer tyckte nog också att vinet var bra. Han blev i alla fall väldigt trött…

Lucifer sover i skrivbordsstolen breddare

Somliga blir trötta av rödvin…

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Familj, Personligt, Trams, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.