Flickorna utan namn


Ett inlägg om den senaste deckaren i Ellen Tamm-serien.Mikaela Bleys bok Flickorna utan namnFörfattaren Mikaela Bley debuterade 2015 
som deckarförfattare. Tidigare har hon jobbat på TV4, fast inte som reporter utan som inköpare. Jag upptäckte henne först 2017. Nu har det gått ett par år och ganska nyligen (augusti) kom den fjärde boken i Ellen Tamm-serien, Flickorna utan namn. De tidigare böckerna i serien har haft flicknamn som titlar, så jag gissar att denna den fjärde, fristående boken är en sorts avrundning. Jag köpte boken i slutet av september och nu har jag läst ut den i ett rasande tempo.

Författaren har inte varit reporter, men det är Ellen Tamm i hennes böcker. Även denna gång får Ellen ett tips som leder till hennes hemtrakter. Liket av en huvudlös ung tjej har hittats där. Parallellt med detta får läsaren följa bloggaren Linn som lämpas av på flickskolan Täcktaholm av sin mamma. Där dras hon omgående in i rådande konflikter. När en av tjejerna på skolan försvinner inser Linn att hon kanske själv är i fara. Och så dyker tjej nummer två upp död. Allt blir än mer mystiskt: ingen saknar nämligen de mördade tjejerna.

Rafflande och spännande är detta så det förslår! Jag fattar givetvis genast att Täcktaholm och de mördade tjejerna hänger ihop på nåt sätt, men jag vet inte på slutet riktigt varför och vem den skyldige är. Berättelsen löper snabbt framåt och med sina ganska korta kapitel och spännande handling läser jag den så hastigt att jag blir förvånad. Tjejerna som porträtteras är inga direkt trevliga typer, men generellt är samtliga personporträtt ganska ytliga. Det gäller även miljöskildringarna. Här ligger i stället fokus på det snabba – precis så som media och journalister jobbar. Detta och den utsatthet hos tjejerna som boken beskriver gör att den känns obehagligt realistisk.

Toffelomdömet blir högt

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 

De tidigare böckerna i Ellen Tamm-serien:

Lycke

Liv

Louise

 

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Media, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Flickorna utan namn

  1. Pingback: Flickorna utan namn av Mikaela Bley | Lottens Bokblogg

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.