Skytten


Ett inlägg om en bok.Jonas Moströms bok SkyttenJonas Moströms böcker om psykiatrikern Nathalie Svensson
och polisen Johan Axberg fångade mig redan när den första delen i serien, Himlen är alltid högre, kom. Böckerna utspelar sig ju i Uppsala där den fiktiva Nathalie bor och arbetar. Den sjätte och senaste delen i Nathalie Svensson-serien, Skytten, köpte jag i september. En knapp månad senare hade jag läst ut boken.

Redan i starten faller jag för boken, trots att det är en mördare som kör en Toyota Yaris efter begånget dåd. Kan han ha snott Clark Kent*? Nej, bilen är norpad av en stackars brevbärare i Gottsunda. Den som blir skjuten utanför Sjukstugan i Backen är kirurgen Isabella Falk. Sagda kirurg är för övrigt Nathalie Svenssons mammas läkare. Mamman är nämligen inlagd och förväntar sig få en del av dotterns lever transplanterad. Nathalie och Johan råkar bevittna skjutningen. Medan Nathalie tar hand om offret tar Johan upp jakten på mördaren. Johan skottskadas själv och mördaren kommer undan. När polisen inser att en av Nathalies patienter har hotat den skjutna kirurgen blir både Nathalie och Johan engagerade i fallet av Uppsalapolisen.

Här är det sannerligen mycket Uppsala – precis som i de tidigare delarna i serien. Nästan lite för mycket. Och biljakterna inne i centrum fortsätter, nåt som i mina ögon är rätt orealistiskt. Eller… genomförbart, men svårt. Persongalleriet är lagom stort och alla porträtteras inte lika ingående, förstås. Ofta är det rätt mycket yta som beskrivs.

Men är boken spännande då? Ja, jag tycker det. Mördarjakten går i en rasande takt (biljaktshastighet?) och historien springer framåt. Det är lättläst/snabbläst, det är inte särskilt djupt, det blir mer djupt när det gäller det medicinska… Det här är kort sagt en underhållande deckare utan alltför stort bråddjup. Jag gillar! Slutet känns lite väl utdraget dock. Det blir ett Toffelavdrag för att mördarens bil är silverfärgad på en sida för att vara röd några sidor längre fram. Sånt borde en redaktör/lektör inte missa.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


*Clark Kent = min lille bilman


De tidigare böckerna i Nathalie Svensson-serien:

Himlen är alltid högre

Dominodöden

Midnattsflickor

Trogen intill döden

Skuggorna ruva

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.