Cold case: Försvunnen


Ett inlägg om en bok.Tina Frennstedts bok FörsvunnenJag hade ett längre tag varit sugen på Tina Frennstedts bok Försvunnen
den första delen i en planerad serie med titeln Cold case. Förra fredagen köpte jag boken och dan därpå hade författaren, som i vanliga fall är kriminalreporter, fått Crimetime Award 2019 som Årets deckardebut.

Böckerna i Cold case-serien är inspirerade av verkliga fall. Den här boken har hämtat en del från Helena-fallet i Mariestad. I boken är det emellertid den 19-åriga Annika Johansson från Simrishamn som försvinner en sommarnatt. Fallet blir aldrig uppklarat. Sexton år senare härjar en dansk serievåldtäktsman i Malmö. Det finns vissa spår som länkar samman fallen. Tess Hjalmarsson är chef för Skånes cold case-grupp. Hon och gruppen tar sig an fallet. Men poliser i kriminalromaner och deckare har som bekant ofta ett struligt privatliv. Tess Hjalmarsson är inget undantag, men för ovanlighetens skull är hon lesbisk. Tess har förlorat sitt livs kärlek (?) och lever nu med en kvinna som är mycket kontrollerande. Gissa hur det går?!

Det här är en spännande och fartfylld deckare som jag har svårt att lägga ifrån mig. Jag gillar att huvudpersonen är lesbisk, det ger extra plus, för annars hade det varit lite alltför mycket enligt standardmall. Personerna i boken tecknas levande och realistiskt, främst kvinnorna. Miljöskildringarna, däremot, är nästan obefintliga. Jag blir förvånad, men jag gillar det faktiskt. När slutet närmar sig och mördaren ska avslöjas finns det till sist bara en tänkbar kandidat kvar, listar jag ut. Men det är OK, det är ändå så pass sent i boken.

Försvunnen är en stark debut och väl värd det pris den fick. Givetvis väntar jag på uppföljaren.

Toffelomdömet blir det högsta. Och jag strösslar inte med högsta omdöme för debuter, bara så du vet.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.