Rött, bärigt, syrligt: Ecoltura Valpolicella 2018


Ett inlägg om ett rödvin.


 

Ecoltura Valpolicella 2018

Gott, men gav ingen wow-upplevelse.

Fredag kväll och nåt gott att tugga på – lite senare, när sambon kommit hem från jobbet. Jag hade köpt hem sedvanligt tugg, det vill säga ostar, och lagt fram dem i rumstemperatur en timme innan de skulle ätas. En brie, en krämig och doftrik ost, en gorgonzola och en fransk hårdost fick ligga och mogna till sig i köket.

Samtidigt öppnade jag en flaska Ecoltura Valpolicella 2018 för att luftas. Systembolaget rekommenderar annars lamm- eller nötkött till vinet.

Vinet är gjort på druvorna corvinone, rondinella och corvina. Corvinonedruvan är en druva som ofta blandas med rondinella, rondinella blandas vanligen med corvina och corvina är amaronedruvan. Alla tre druvsorterna odlas i Venetien som ligger i nordöstra Italien.

Sockerhalten i det här vinet ligger på under tre gram litern. Alkoholhalten är därför lite lägre, 12,5 procent. Priset för en flaska av detta ekologiska vin är 119 kronor.

På Systembolagets webbplats kan en läsa detta om vinets smak och doft:

”Kryddig smak med inslag fat, körsbär, örter, hallon och vanilj. […] Kryddig doft med inslag fat, körsbär, pinjenötter, hallon och vanilj.

Hallon var väldigt tydligt i såväl doft som smak, tycker jag. Vanilj slog igenom i smaken. Vinet var syrligt och kanske hade vunnit på att serveras aningen ljummare och kanske till nåt sött i stället för salta ostar.

Toffelomdömet blir högt. Vinet var gott, men inte så att det stack ut och gav nån häftig wow-upplevelse.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.