Tändstickan


Ett inlägg om en bok.Aline Lilja Gladhs bok TändstickanStrax innan semestern fick jag besök av vänliga Uppsalaewa på jobbet. 
Ewa hade läst en bok som jag tyckte verkade intressant och hon ville ge sin utlästa pocketbok till mig. Boken utspelar sig i Uppland och böcker med lokal anknytning är av särskilt intresse för mig. Jag tog tacksamt emot Aline Lilja Gladhs bok Tändstickan – och bjöd på en slät kopp kaffe i gengäld. Idag på förmiddagen läste jag ut boken. Stort TACK, Ewa!

Huvudperson i boken är konstnären och allt-i-allon Lo. Lo bor i Örbyhus. En dag hittas kvarlevor från ett barn i byns stenbrott. Det visar sig inte vara nåt nytt lik. Gamla mysterier och försvinnanden blir aktuella för Los bror Linus, som jobbar som polis. Samtidigt finns ett kriminellt gäng i Örbyhus som rustar för krig – mot ”maffian” från Stockholm. Lo har en anknytning till gänget och hon har en hemlighet som avslöjas för läsaren så småningom. Parallellt får läsaren glimtar av nån hämnare som tar livet av folk – i Uppsala, bland annat. Utöver detta finns några små, men tydliga övernaturliga inslag.

Ja det är en debutbok, men nej, den innehåller inte för mycket. Jag tycker att författaren, som växte upp i Örbyhus, får till det riktigt bra. Det här är en spännande bok som innehåller flera aktuella problem såsom pedofili, droger och kriminella gäng. Den visar också nästan övertydligt på småstadsmentaliteten, den vissa av oss känner av alltför väl. Förutom detta tycker jag att storyn håller och är spännande rakt igenom. Det tar ett tag innan bokens titel får sin förklaring.

Toffelomdömet blir högt och Tofflan väntar på uppföljaren i Örbyhusserien som ska komma i höst om planerna följs.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Jobb, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tändstickan

  1. uppsalaewa skriver:

    Nu får vi hålla utkik efter nästa Örbyhusbok. Kul att du gillade Tändstickan.
    /Ewa

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.