Torsdag kväll den 16 maj och fredagen den 17 maj 2019: #gaylife med glada strumpor och vinprovning


 Kära dagbok…

Innan jag berättar om gårdagen vill jag uppmärksamma eventuella läsare av min dagbok att det är den internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi idag. Det visste jag faktiskt inte, det var en kollega som upplyste mig om det. Däremot visste jag att det är Norges nationaldag och att det är dagen när min mormor gick bort för 48 år sen. Till Norge och norrbaggarna säger jag grattis, till mormor säger jag att jag fortfarande saknar din varma famn och knäet som jag alltid fick sitta i och till övriga vill jag visa en del av #gaylife. Sambon #loveofmylife och jag brukar skoja om en del hashtaggar som i ett visst sammanhang används liiite för flitigt, enligt vår mening. Samtidigt… I onsdags påtade vi i jorden och var trädgårdsmästare, igår kväll provade vi fina viner (utan att göra bort oss!). Och båda delarna är ju en del av #gaylife. Fast för oss är det vårt vanliga liv. Det liv vi lever här och nu. Som pricken över i låg en regnbågsask på köksbänken hemma igår och väntade på mig. Det var min sambo #loveofmylife som gav mig ytterligare en present: fina Happy Socks att använda till såväl Pride i sommar (om vi nu kommer dit) eller vilken dag som helst. För det är ju alltid #gaylife hos oss. Tack ❤ !

∼ ♦ ∼

Vinprovning Vinklubben Tre Kronor maj 2019

Vinprovningen var en födelsedagspresent till min sambo.

Det är ju inte helt fel att ge bort födelsedagspresenter som innebär evenemang där en själv deltar. Anna hade ju i och för sig kunnat gå på egen hand, men jag hade bokat två platser på Vinklubben Tre Kronors vinprovning igår i Uppsala på Park Inn Hotel, ett stenkast från vår bostad. Att provningen ägde rum ett stenkast från hemmet var en klar fördel. Det visade sig nämligen att vi skulle prova 13 viner och en konjak… Vi var nog för övrigt de som hade minst i sin ”kasta-mugg” (den vita muggen mitt på bilden här intill)… Vinprovarglasen var visserligen små och en skulle hälla upp till en markering som gjorde att det blev typ två klunkar. Men ändå. Föreställ dig… Dessutom hade vi inte ätit så mycket under dagen. Jag dammsög när jag kom hem från jobbet och slängde sen i mig två rostade mackor i alla fall.

14 olika såser till vinprovningen

Det gällde att hålla reda på såsernas ordning och att inte stoppa fel sked i munnen…

Klockan 19 startade vinprovningen och den skulle pågå till cirka klockan 22 var det sagt. Klockan var nog närmare 23 när vi kom hem. Vi fick sitta mitt emot varandra och det var nog bra, för annars hade det kunnat bli flams. På vår ena sida satt mor och son, mycket trevliga (modern berättade att hon gått på sju vinprovningar här tidigare, så det kändes tryggt att ha en erfaren provare vid sin sida); på andra sidan ett sällskap där mannen närmast mig blev yvigare och yvigare med sin högerarm.

Vinprovningen var aviserad som en samverkan mellan mat och vin och det var den sannerligen. Vi fick ett fint tryckt fyrfärgshäfte i vilket vinerna presenterades. Till varje vin fanns ett recept på passande mat. Till min glädje ser recepten inte bara tilltalande ut, även en sån matkrånglig som jag kan äta nästa allt. Nåt nytt som jag lärde mig var också att en inte ska välja vin efter mat utan tvärtom – välj mat efter vin.

Först presenterade Hampus Berner vinerna, druvorna, ursprung etc. Det blev snabba och innehållsrika mini-föreläsningar. Hampus Berner visade sig vara ganska ung, men väldigt kunnig. Därefter tog en äldre förmåga över (pappa Berner?), en underhållande, frispråkig skåning. Vi fick sticka näsorna i vinglasen innan vi smakade på vinerna. Till varje vin serverades en sås eller röra som skulle passa just det avsmakade vinet. Det gällde att hålla reda på såväl ordning som skedar och inte stoppa fel sked i munnen. (Det blev liksom inte lättare allt eftersom timmarna gick…)

Jag var lite orolig innan att vi enbart skulle prova en typ av vin, men kvällen bjöd på en rejäl bredd både vad gäller ursprung och sorter. Provningen inleddes med ett vitt vin och avslutades med konjak. Däremellan blev det flera vita viner, ett rosé, två prosecco och några rödingar. Vinerna kom från Frankrike, Italien, Tyskland, Australien och USA. Mest positivt överraskad blev jag av de italienska vitingarna.

Det kostar en del att gå på vinprovning, men jag är övertygad om att vi gör det igen redan i höst. Vinprovning med Vinklubben Tre Kronor rekommenderar jag varmt!

∼ ♦ ∼

I morse vaknade vi med huvudvärk båda två. Det var tur att det fanns Ipren i medicinlådan. Jag hade sällskap av Lucifer vid frukostbordet och jag fick ner lite yoghurt med blåbär, honung och müsli, sambon fick nog inte i sig nånting. Lucifer låg nära och buffade med huvudet och spann. Han hade inte fått tillräckligt med uppmärksamhet av mammorna igår, så jag lovade honom att vi ska vara hemma och ta det lugnt i kväll. (Vi ska bara gå och köpa nån fredagsmat tillsammans först.) Och sen berättade jag för Lucifer att jag hade hittat en litterär namne till honom i boken jag läser just nu, En sax i hjärtat. Då tyckte även Lucifer att det är en bra bok. (Jag har inte hunnit läsa så mycket, men den här boken tilltalar mig enormt!)

∼ ♦ ∼

Trots gårdagens galej gick det bra att jobba på veckans sista arbetsdag. På förmiddagen hann jag med att korrekturläsa och lägga sista handen vid mitt nyhetsbrev innan det publicerades klockan tio. Vidare dryftade jag diverse frågor med kollegor och chefer rörande allt från samarbetsproblem (andras, inte mina) till fina och bra presentationer. Att jobba ihop med människor är alltid lärorikt. En kan inte älska alla, men jag är noga med att vara professionell på jobbet i min yrkesroll. Som jobbarkompis blir jag däremot ledsen och störd över somligas beteende, men som en mig närstående person sa…

”Du behöver inte bry dig att du inte får vara med, du gillar dem ju inte… 

∼ ♦ ∼

Professionalism… Låt oss avsluta med några rader om detta. Jag undrar hur dagens journalistutbildningar ser ut. De verkar inte omfatta nånting som har med rättstavning att göra. Nedanstående dumpar hittade jag på nätet, den ena från riksmedia, den andra från lokalmedia. En tar sig för sin panna…

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Diskutabelt, Familj, HBTQ, Jobb, Mat, Media, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Torsdag kväll den 16 maj och fredagen den 17 maj 2019: #gaylife med glada strumpor och vinprovning

 1. Mösstanten skriver:

  Inte visste jag heller att det var internationella homo-, bi-, och transfobi-dagen igår. Undrar om det finns något ställe på nätet där man kan hitta olika kalenderdagar.
  Om journalister: det är inte bara stavningen som haltar utan också grammatiken ibland. Men det var ett hårresande exempel du visar. Det måste ha varit väldigt bråttom.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det visste inte jag heller, men det finns säkert nåt ställe på nätet med alla dagar. Jag har länkat till en – flaggor online.
   Ja grammatiken lämnar också mycket att önska, men jag tycker att rättstavning är basalt när en utöver sitt yrke som journalist. Tror inte att det handlar om bråttom i fallen ovan, det handlar om ren och skär okunskap.

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.