Fredag kväll den sista dagen i november och den första lördagen i december 2018: Gräsänkodagar


 Kära dagbok…

Liggande matkö Lucifer och Citrus

De utsvultna katterna, som visst aldrig får mat, låg i kö.

Ingen incident bland kattpottorna igår när jag kom hem. Jag kunde städa klart i normalt smutsiga våtutrymmen. Men först blev det en tur till Kvarnen för att fylla på vinskåpet, ölförrådet och matfataburen. Jag köpte strömming till katterna och det gillade de!  Matkön var tidig och de köande var så utsvultna att de låg i kö. Vilken syn!

Jag var rätt trött på fredagen och flexade ut lite tidigare. Anna och jag hade sms-kontakt under dan. Gissa var jag lite hellre hade velat vara…

Så blev det äntligen dags för bästefåtöljen och en Staropramon. Öl smakar alltid gott – även den sista dan i november. Nu blev det inte jättekallt igår. Temperaturen höll sig på plussidan, som max tre grader.

Puss till Anna

Anna fick en puss.

Just som jag hade sprättat en öl och serverat mig en skål cheddarostbågar med sourcream and onion-smak ringde Anna. Vi pratade en lång stund med högtalaren på. Lucifer blev lite till sig. Eller också berodde det ”till sig:iga” på ostbågarna. Jag fick täcka över skålen med TV-tidningen. Men sen fick han några bitar när jag hade slutat prata med Anna. Bågarna var riktigt goda! Anna trodde att jag hade fallit tillbaka i gamla fredagsmiddagsvanor (ostbågar och öl), men jag hade minsann köpt goda ostar till kvällsmat. Jag öppnade en av de nyinköpta vinflaskorna, en Copertino Riserva från 2009. Det här vinet är både väldigt billigt och väldigt gott! Medan jag åt passade jag på att titta på veckans avsnitt av Brottsjournalen och Sthlm rekviem. (Kom förresten på ett sätt att spola förbi reklampauserna på DVD-hårddisken även från bästefåtöljen!) Jag noterade att Citrus verkar helt förtjust i Leffe – hon stirrade stint på TV:n så länge han var i bild. När Jenny Strömstedt syntes i rutan tittade Citrus bort.

∼ ♦ ∼

Vita bergens barn och kaffe på sängen

Lördagsstart.

På lördagsmorgonen startade sångkören sin jamsession tidigt. Jag försökte ignorera sången i det längsta, men vid sjutiden gick jag upp och utfordade skaran. De fick strömming i morse också, kompletterat med lite kanin till dessert eftersom det inte var så mycket fisk kvar. En mugg kaffe tog jag med mig in i sovrummet och drack medan jag läste en stund. Vita bergens barn fick slita och släpa, minsann. Jag, som är barn av en annan tid och plats, kunde läsa om deras elände medan jag låg i en varm och skön säng. Det blev lite av en krock… Fler borde läsa de här böckerna och få sig en tankeställare.

 

Regnigt på återvinningen

Ingen snö som utlovats, men regn.

Utanför regnade det. Ja ja, i vart fall inte snö. Jag tvättade av mig, klädde mig och borstade tanden samt släpade ner lite hushållssopor och två plastsäckar med kläder i källaren. Säckarna bar jag ut i bilen i garaget och for till återvinningen i Boländerna med. Där börjar jag hitta nu, men jag tycker att det är svårt att se var en får stanna med bilen. En har liksom inte lust att bära tunga saker hur långt som helst – allra minst i regn. Och som ett brev på posten fick jag ont i ryggen.

För att trösta mig köpte jag inte bara kattmat på Willys utan även lite gott till mitt adventsfika i morgon: saffransbröd, pepparkakor, ädelost och skumtomtar. Som pricken över i:et unnade jag mig två Triss-lotter. Förhoppningsvis är det vinstlotter, för när jag kom ut till bilen och skulle köra hem ville den nästan inte starta, det nya batteriet till trots. Uppenbarligen kör jag bil för korta sträckor, så jag tog en repa med Clark Kent* fast jag mest ville hem och äta frukost. Vi får hoppas att det räcker till att ladda upp batteriet, för det blir nog ingen vinst på lotterna. Och blir det nån vinst räcker den säkert inte till en ny bil.

∼ ♦ ∼

Jag har roat mig med att kika på nyutsläppta viner. Systembolaget har släppt 28 nya viner idag. Bland dessa noterade jag några intressanta italienare, bland andra Ugo Lequio Barbaresco Gallina 2015Campo dei Lecci Bolgheri 2014Grimaldi Dolcetto d’Alba 2017 och Sanpansè Barbera d’Asti 2016. De tre första är ganska fylliga, det sista lite lättare. Priserna är 299, 399, 99 och 119 kronor. Men i idag köpte jag inte mer vin. Det kan emellertid vara bra som julklappstips ifall nån som läser här inte vet vad de ska ge nära och kära, vänner och bekanta. Ett gott, rött och italienskt vin är aldrig fel att ge bort.

Ripresa 2011 och Copertino 2009

De här, Ripresa 2011 och Copertino Riserva 2009, köpte jag igår.

∼ ♦ ∼

Ryggen blev bara ondare och ondare, så jag beslöt mig för att gå upp till stan – jag behövde dessutom titta på en julklapp. Familjen Katt fick stanna hemma, nåt jag tror att de föredrog. De var rätt slöa alla tre, men tittade i alla fall på mig när jag fotade dem innan jag gick.


Men den två timmar långa promenaden på stan 
gjorde varken nytta för ryggen eller julklappssäcken. Affärerna var fulla av gräsligheter som jag inte ville köpa. Möjligen skulle emellertid en tröja med en juldrake på passa mig, Den Elaka a k a Mårran. Äh, jag gick hem, värmde upp kaffe och tog en för-adventsfika. Syns det vad jag har spritsat i ädelost på pepparkakorna?

∼ ♦ ∼

Jag tog en varm dusch, tvättade håret och smorde in ryggen med Linnex. Läste en stund innan vännen FEM ringde. Vi pratade väl i 100 år, ungefär. Det blir så när det är länge sen sist. Sen slog klockan Gin o’clock och såna klockslag ska helgas. Det blev sista skvätten ur gamla ginflaskan. I grönsakslådan hittade jag en ätlig lime. Katterna busade en del medan jag läste. Citrus galenskap från igår sitter visst fortfarande i. Jag fotade andra sidan av Bokrummet och passade på att sitta en stund vid datorn eftersom skrivbordsstolen inte var upptagen av nån katt.

Nu har familjen Katt och jag ätit fågel, dock inte av samma art. Katterna fick anka, jag fick (dvs köpte mig själv) kolgrillad kyckling och potatisgratäng. Eftersom gin-klockan hade ringt strax före middagen var jag halvmätt. Men lite kyckling, gratäng, grönsaker, tzatziki och Copertino slank ner. Samtidigt pågick ett Norén-drama intill…

∼ ♦ ∼

I kväll ska jag läsa en stund och lite senare blir det TV-film. Jag har inte bestämt mig för om det blir En Familj – August: Osage County eller Livet efter dig. Det lutar åt att det blir En familj… eftersom jag har läst Livet efter dig. Och boken är ju alltid bättre än filmen, eller hur..?

I morgon hoppas jag att ryggen tillåter dammsugning och lite annat pyssel här hemma. På kvällen ska jag träffa Biografmaskinisten och äta pizza. Och sen… sen är det lite TV och läggdags och…HEPP! arbetsvecka igen.

∼ ♦ ∼

Och PS! Ett annat julklappstips är GW:s Brott (vänpris just nu på Akademibokhandeln). Men då gäller det att du har nån att spela med.

∼ ♦ ∼

*Clark Kent = min lille bilman


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Film, Krämpor, Mat, TV, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.