Svalan, katten, rosen, döden


Ett inlägg om en bok.Håkan Nesssers bok Svalan katten rosen dödenVåren 2015 fick jag mängder av böcker av vännen Agneta
De flesta av dem hade tillhört hennes mamma. Jag blev så glad när jag upptäckte att jag hade två deckare kvar att läsa av alla dessa böcker.

Håkan Nesser är författare till båda böckerna jag hittade och som jag tidigare har skrivit här tycker jag att han är lite ojämn. Han skriver bra rent språkligt, men ibland blir det för många ingångar och trådar och alldeles för tjocka böcker. Boken Svalan, katten, rosen, döden är på över 500 sidor, vilket klassar den som en tegelsten. Med ett försök till öppet sinne påbörjade jag läsningen – jag var ju glad att jag hade hittat ett par olästa deckare i mina gömmor.


En äkta man stryper sin fru 
under parets Greklandssemester. Med den inledningen blev jag genast hoppfull att boken skulle vara bra. Ett par år senare får den numera pensionerade kommissarie van Veeteren besök av en präst som ber honom om hjälp. Så småningom hittas prästen död i vad som verkar vara självmord, men även flera strypta kvinnor. Vissa kvinnor tycks försvinna spårlöst. Polisen har inga andra spår än vissa litterära.

Läsaren, däremot, får även följa morden ur mördarens synvinkel. För sin vana trogen använder författaren flera ingångar, från olika inblandades håll och dessutom vid olika tidpunkter. Det blir otroligt rörigt för läsaren, det går inte att komma ifrån. Men… jag tycker ändå att den här boken är en av Håkan Nessers bästa. Den är spännande och det är inte fel att följa även mördaren på nära håll. Slutet är överraskande och det ger pluspoäng.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svalan, katten, rosen, döden

  1. MarveW skriver:

    Det var väldigt många år sedan jag läste den boken men det är en av mina starkaste läsupplevelser. Jag hade den med mig under en semester och läste oavbrutet. Jag var helt uppslukad och märkte inte tid och rum. Märkte inte ens hur en person satte sig ner bredvid mig på min badhandduk på stranden 🙂 Det var den första deckaren jag läste av Nesser och sedan dess är han en favorit bland författare.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.