Nej och åter nej


Ett inlägg om en bok.Nina Lykkes bok Nej och åter nejAntagligen var det bokens titel som gjorde att jag inte bara ville läsa den utan också köpa den och äga den. Boken, som kom ut i Norge i oktober 2016 och i Sverige först i år. I oktober 2016 befann jag mig i Motala vid min mammas dödsbädd. Knappt två år senare, i augusti 2018, klämde och kände jag på Nina Lykkes bok Nej och åter nej – i Motala. Samma dag jag åkte tillbaka till Uppsala köpte jag boken och den fick resa med mig. Boken kostade betydligt mer på f d Nilssons bokhandel än i näthandeln. Men jag ville bara ha den. När jag kommit åter i tjänst på jobbet började jag läsa de drygt 200 sidorna. Nu är boken utläst för min del.


Bokens tre huvudkaraktärer är Ingrid, Jan och Hanne,
men det är Ingrid jag fastnar för. Hon och Jan har varit gifta i snart 25 år och har två vuxna söner. Sönerna bor fortfarande hemma där de har ett fullservicehotell utan att betala en spänn trots att de har inkomster. Ingrid jobbar som lärare, Jan blir under läsningen befordrad till chef på ett departement. För Ingrids del har såväl privatliv som yrkesliv gått i stå. Eller hur ska en annars se på det när hon tar me-time på handikapptoaletten på jobbet? Jan och Hanne dras till varandra av olika skäl. Läsaren får följa de olika karaktärerna såväl separat som i förhållande till de övriga.

Författaren lyckas fånga mig direkt med sina pricksäkra personbeskrivningar. Boken är fylld av lysande, vassa formuleringar och väldigt åskådliga exempel. Barn är, för att lyfta fram nåt, antingen såna som vuxna lämnar bromsspår i kalsongerna eller som små troféer (”se på mig, jag har reproducerat mig” tänker en far, föreställer sig Jan).

Det här är en relationsroman, en genre jag brukar ha lite svårt för. Men det här är ingen feelgoodhistoria, vilket gör att den tilltalar mig. Rakt på sak skildrar författaren de inblandades tankar och känslor. Och allt blir så… tydligt! Jag skrattar gott, rått, hjärtligt och bittert.

Det kan inte bli nåt annat Toffelomdöme än det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nej och åter nej

 1. annettejuhlin skriver:

  En favorit hos mig i år. Jag har läst i vissa recensioner att det inte händer något i boken, själv tyckte jag att det hände otroligt mycket. Och jag älskade slutet, karma is a bitch, som det heter.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Den passade mig alldeles utmärkt just nu. Jag läser inga recensioner innan jag läser en bok, men jag kan läsa efteråt. Jag tycker att det händer saker hela tiden ju. Slutet var… lite fränt, så att säga. 😛

   Gillad av 1 person

 2. MarveW skriver:

  Den står min på mycket långa lista att läsa. Kul att det börjar komma allt fler norska författare, lättillgängligt.

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.