Lördag kväll igen den 16 juni och söndag förmiddag den 17 juni 2018: Skrinlagd kärlek och litterär igenkänning


 Kära dagbok…

Nej jag kunde inte vänta. Att samla mod har jag gjort länge och när jag nu väl hittade skrinen igår bestämde jag mig också för att öppna dem och studera innehållet.

 

Pappas presskort från 1963

Pappas presskort från 1963, året efter min födelse. Som synes har jag inte ärvt hans goda utseende.

När min mamma flyttade från gula huset till sitt sista hem, en lägenhet, (parallell till en viss bok jag läser just nu!), lät jag henne rensa alla papper efter pappa. Hon var kort sagt skitförbannad på mig för att jag inte ”hjälpte till”, men jag tyckte att det var papper efter hennes och pappas liv och att valet vad som skulle slängas och vad som skulle finnas kvar var hennes. Kanske ångrar jag delvis detta nu. Men de två skrinen innehöll ändå så mycket… kärlek att jag blev både ledsen och nöjd.

Skrinet om pappa innehöll minst saker, men jag hittade bland annat några av hans presskort och dagboken från hans sista halvår i livet.

 

Brev och dagböcker

Några av min mammas brev och dagböcker.

Det andra skrinet innehöll saker som var min mammas. Med saker menar jag främst brev och dagböcker. Där låg också mina föräldrars vigselbevis.

De flesta av de sparade breven var skrivna av mamma själv – till min pappa. Jag vet att de träffades hösten 1956. Breven är skrivna från 1958 och framåt. Våren 1959 skrev mamma många brev till min pappa. Hon bodde då i Stockholm, medan pappa bodde och arbetade i Motala. Det är rörande skildringar av hennes vardag och hälsa, men också kärlek till och beundran för mannen som skulle bli min pappa. Så tråkigt bara att pappas brev till mamma inte finns kvar. Eftersom mamma bodde inneboende i Stockholm och tycks ha flyttat ett par gånger gissar jag att en del av pappas brev försvunnit då. För redan då skriver mamma inför varje flytt av rum att hon har samlat på sig så mycket papper.

Brev från mamma till pappa

Ett av breven från mamma till pappa.

 

Brev från mig till pappa

Brev med klipp och klistra till pappa. Och både för- och efternamn skrivet av hans dotter. Adressen, Storgatan 57 B i Tranås, fick emellertid mamma skriva.

Mamma skriver att hon längtar efter pappa. Jag läser mellan raderna att hon inte trivs, vare sig med hyresvärdinnor eller med sitt arbete. Hon nämner vännen Béla, en italiensk man som hon var kompis med, men hon nämner också en Sven. Denne ringer henne för att be om ursäkt och för att säga att han är glad för att hon har träffat en sån fin kille som min pappa. Detta avgör att hon inte anmäler honom för det han har gjort mot henne, skriver hon till pappa. Vad Sven har gjort får jag inte veta.

Från och med sommaren 1959 finns inga brev. Jag tror att mamma flyttade hem till Motala då, för den 26 september samma år gifte hon sig med pappa i Kristbergs kyrka. Nästa brev i samlingen är avsänt i augusti 1966 först. Då är det fyraåriga jag som har klippt och klistrat och skrivit både mitt för- och efternamn. Men mamma har hjälpt mig att skriva adressen – Storgatan 57 B i Tranås – och att skicka det till pappa. Mamma och jag var i vår stuga i Varamon, medan stackars pappa var tvungen att arbeta hemma i Tranås. Uppenbarlingen längtade jag efter min pappa – och mamma efter sin man.

Nu är det 2018 och bara jag finns kvar i livet. Jag saknar mina föräldrar och tänker på dem varje dag. Det är inte så att jag sörjer, men igår kom en och annan tår. De är saknade, men aldrig att jag glömmer dem.

∼ ♦ ∼

Alltid din dotter och kaffe på sängen med pyjamasbyxor

En vidunderlig bok med många igenkännanden.

I morse var jag så trött, trots att jag var ledig igår. Den gångna veckan har varit mycket tung och en stor mängd energi har gått åt till saker som har gjort ont på ett eller annat sätt. Jag har fått tillbaka en del kraft, men jag är inte längre glad och förväntansfull. Det finns inget nytt och spännande att se fram emot. Å andra sidan är det som finns här i vardagen tillräckligt spännande på sitt, inte enbart positiva, sätt.

Ända till klockan 8.30 sov jag idag och sen låg jag och läste och drack kaffe i sängen. Jag har i skrivande stund 50 sidor kvar, cirka, i boken jag har fått för recension. Den här vidunderliga boken som har så många paralleller till mitt eget liv. Det finns otaliga igenkännanden i den och det om det gula huset är bara ett. Att jag alltid är mina föräldrars dotter är ett annat.

∼ ♦ ∼

Jag har dammat och torkat speglar och glasbord och polishat ekbyffén och drinkvagnen. När jag har hämtat Fästmön från jobbet – regnet hänger i luften – ska vi handla lite. Sen får hon sätta upp fötterna medan jag dammsuger, detta Sisyfosarbete när en lever med tre innekatter.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.