Ett rött vin: Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore 2016


Ett inlägg om ett ripassovin.


 

Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore 2016

Lättdrucket och smakrikt Ripasso.

Ripassovinerna är goda och smakrika, men i mitt tycke inte lika tunga som Amaronevinerna och Barolo dito. Vi drack en flaska i fredags, hyfsade den på lördagen och så… öppnade jag ytterligare ett Ripasso, men av en annan sort. Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore 2016 har jag druckit en tidigare årgång av (2014) och gett ett högt omdöme. Inte högsta, vilket tycks stämma med andra vindrickares åsikter. Jag gav 115 kronor nu i år för en flaska från 2016, vilket är en prishöjning med tio kronor jämfört med föregående årgång.

Företaget som gör vinet grundades 1925 i Verona. Det var två bröder Pasqua som startade det som idag är ett av de största vinproducerande italienska företagen. Numera drivs det av tredje generationen Pasqua som också gör viner från Apulien och Sicilien.

Vinet sägs passa till nöt och lamm, eventuellt grillat, lagrade ostar. Jag smuttade på ett glas bara så där första gången jag drack det. Andra gången tog jag ett glas till riktigt smakrika dessertostar och oliver.

På Systembolagets webbplats kan en läsa om årgång 2015. Flaskan jag öppnade i lördags var ett år yngre och så här kan en läsa om 2016 års smak och doft hos Folkofolk:

”[…] en nyanserad och kryddig doft med inslag av fat, körsbär, björnbär, örter och vanilj. Smaken är fint balanserad med inslag av fat, körsbär, blåbär, örter och lakrits.

Jag tyckte att vinet var gott, lättdrucket och smakrikt. Det var inte tungt och jag blev inte trött av det. Lakritssmaken kände jag tydligt, men även en smak av mörka bär, möjligen körsbär. När vinet serverades ljummet kom dess smak bäst till sin rätt.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.