Tisdagen den 8 maj 2018: Överraskningar sätter piff på tillvaron


 Kära dagbok…

Överraskningar sätter piff på tillvaron, precis som jag skriver i rubriken. Är de dessutom av det trevliga slaget gör de ju inte ont heller. Igår kväll hade jag fått mycket spännande post. Bland annat ett vitt paket med hårt innehåll… Det brukar betyda böcker, men jag hade inte beställt nåt. Visserligen väntar jag på en bok för recension – fast inte förrän längre fram i månaden. Nåja, en bok var det mycket riktigt i paketet. Det var ett förhandsexemplar av Karen Clevelands bok Hon som inte vet. Tusen tack till Norstedts förlag – som med paketet inte skickade nån önskan om recension utan bara så där! (Jag skriver ändå om boken här eftersom jag skriver om alla böcker jag läser.) Enligt förlagets webbplats är boken

”[…] en unik blandning av domestic noir och spionthriller. Den har uppmärksammats stort internationellt och har redan sålts till fler än tjugo länder.

Boken är också en debutroman. Jag är kanske lite tuffare mot såna och sätter väldigt sällan högsta omdömen på förstlingsverk. Men… en trevlig överraskning var det och just genren domestic noir har jag mig veterligen inte prövat tidigare. En risk är dock att jag tappar intresset om den är för svart (noir).


Men det var inte slut på överraskningar igår med detta! 
Vi ville verkligen inte äta stekt korv i värmen som planerat, fast det ville E. Därför serverade min sambo honom en tallrik stekt falukorv med potatis samt morötter bredvid – och själva slängde vi ihop var sin sallad av typen grekisk. Vi hade nämligen turen att ha alla ingredienser i kylen, till och med tzatziki. Jag tinade två skivor rostbröd att doppa i tzatzikin på tallriken bredvid salladen. Anna åt egengjorda frökex i stället för bröd. Ur kylskåpet plockade vi också ett par goda ostbitar. Mums!

 

Oscar O

Mitt fadderbarn Oscar älskar fotboll och drömmer om att bli lärare.

Vi är privilegierade, inser och anser jag. Vi kan välja mat. Vi kan välja bort det vi inte är sugna på och ta nåt annat. Detta är inte alla förunnat. Igår kom även ett brev från mitt fadderbarn Oscar i Uganda. Oscar har fyllt elva år och väger 20 kilo. Det vägde jag när jag var sju år – och normalviktig. Oscar tampas inte bara med fattigdom och brist på mat, han har även flera funktionshinder. Detta hindrar honom emellertid inte från att älska fotboll och att drömma om att bli lärare. En förebild, denne lille man. Eller i vart fall nån att sända en tanke till när en klagar över ditten och datten. För övrigt delar vi samma älsklingsfärg: blå. Himmelsfärg… Bara det…

Antik o auktion o Union Jackstrumpor

Det är tryggare att se på harmlösa gamla saker än än om ett TV-program om en mördare.

Vi kollade på GW:s mord på TV 4 innan det var dags att försöka sova en stund. Att gå och lägga sig är svårt när kvällarna är underbart ljumma och en helst vill hänga på ballen* med en drink. Men vi ville gärna se den andra delen av två som Leffe ägnade åt Peter Madsen. Fy te rackarns vilken otäcking! Nu är han dömd till livstids fängelse, tror jag. Peter Madsen ansågs nämligen inte psykiskt sjuk. Han har förstås överklagat domen, men erkänt brott mot griftefriden, det vill säga styckningen av kroppen. Ursäkta mig, men hur sjuk är man inte då??? Det var så fruktansvärt att höra det som sas och se det som visades i programmet och jag tänker på de stackars anhöriga.

Faktum är att det var svårt att ta in allt detta att jag i pauserna blev tvungen att bläddra i dent senaste numret av Antiktidningen och se på fina saker.  Nej, ibland är harmlösa gamla saker tryggare att ägna sig åt att glo på…

∼ ♦ ∼

Kungsgatan majmorgon

Kungsgatan i morse.

I morse var det dags för nästa överraskning: inga katter mötte mig utanför sovrumsdörren! Ett ögonblick blev jag kall. Hade de på nåt sätt lyckats ramla ut från ballen, den är visserligen inglasad, men vi lämnade balledörren** lite på glänt under natten..? Nej då, alla tre levde och mådde bra. Fast det som var mer intressant än att svassa runt mig var… en gigantisk humla som Lucifer lekte med. Nej, ingen bild på detta, för jag fotograferade inte – jag bara agerade och gav humlan aktiv dödshjälp. Jag ville inte att nån av katterna heller skulle bli brända av insekten.

E och jag gav oss iväg i sedvanlig tid. Idag skulle han bara ut en tur till skolan och vända, nästan, för att sen åka tillbaka in till stan och sin simning. Vid Kungsgatan skildes vi åt. Det skulle bli en varm dag. När jag gick och köpte lunchfisk tog jag på mig tröjan. Det hade jag inte behövt göra. Arbetsdagen gick snabbt, värmen till trots. Inne på kontoret kan det emellertid bli rätt kallt, så tröjan behövde jag mer inomhus än utomhus. Två möten idag, en del skrivjobb och en dagordning summerar ungefär min dag på jobbet.

På fredag ska E till sin pappa igen. Anna har ledig helg och tanken är att vi bland annat ska sätta potatis. Igår såg jag anslag om att garaget här hemma ska städas på måndag. Det innebär att jag måste ta med mig Clark Kent*** till jobbet då, sjukt nog, eftersom garaget måste vara tomt. Ingen morgonpromenad till jobbet på måndag alltså… Det innebär också att jag behöver överraska min kropp med lite motion under mina kommande fyra lediga dagar – och då menar jag inte enbart promenader med helvetesmaskinen**** eller potatissättning utan nåt mer.

∼ ♦ ∼

*ballen = balkongen
**balledörren = balkongdörren
***Clark Kent = min lille bilman
****helvetesmaskinen = dammsugaren


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Jobb, Mat, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.