Den sorglöse hemsamariten


Ett inlägg om en bok.Mikael Bergstrands bok Den sorglöse hemsamaritenFör ett tag sen gick jag och hämtade ett paket
på paketutlämningen i tobaksaffären i Kvarnen. Det var vännen FEM som hade skickat två böcker till min sambo och mig i inflyttningspresent. Dessvärre har Anna inte fått en chans att läsa böckerna, för jag har lag beslag på dem. Först läste jag sjukhusromanen, som ingår i en serie som tredje del, och nu har jag läst ut den andra boken, Mikael Bergstrands Den sorglöse hemsamariten. Stort TACK till FEM!

Det är Stockholm och 1980-tal. Skåningen Matz Zern (egentligen Mats Andersson) har kommit till stan för att slå den med häpnad och bli popstjärna. Fast han kan knappt sjunga eller spela. Utrustad med ett vackert yttre lyckas han överleva genom att hoppa runt hos olika tjejer. Men till sist inser han att han behöver en inkomst och får jobb som hemsamarit, ett yrke där det saknas personal. Jobbet visar sig trots allt inte vara helt fel för Matz, vars vägar då och då korsas av Carina Carlsson, som pluggar litteraturvetenskap. Och så dyker chansen upp att bli modell – samtidigt som det händer saker i hans jobb som hemsamarit.

Mikael Bergstrand är nåt så ovanligt som en mycket god svensk berättare. Jag har tidigare läst hans Indien-trilogi – Dehlis vackraste händer, Dimma över Darjeeling och Gurun i Pomonadalen. Han har en förmåga att skriva underhållande och småroligt och karaktärerna blir levande tack vare de förtjänster och brister författaren tecknar. I den här boken är 1980-talet bitvis lite för mycket, framför allt i början av boken. Men sen blir boken riktigt bra och inte bara en godmodig, ytlig historia som en glömmer ganska snabbt. Den hänger kvar i tanken,

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Den sorglöse hemsamariten

 1. annanilssonspets skriver:

  Jag bara älskade Indienböckerna men den här tycker jag var lite too much och blev lite besviken. Fast jag gillade den en smula ändå.

  Gilla

 2. FEM skriver:

  Jag läser just nu del två, Dimma över Darjeeling, i Indientrilogin och ligger och småfnissar varje kväll. Den är riktigt kul och författaren skriver på ett språk jag aldrig har varit med om tidigare, tror jag. Riktigt duktigt!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag gillar Indien-böckerna mycket, fast den första delen var nog bäst. Tror att jag blev så häpen över att boken var så bra, välskriven och rolig. Ibland behöver en positiva överraskningar. 🙂

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.