Ett rött vin: Zenato Ripassa Superiore 2013


Ett inlägg om ett vin.


 

Zenato Ripassa Superiore 2013

Högklassigt – och försvinnande gott vin!

Det är tungt, tråkigt och jobbigt att rensa ut sitt hem. Därför ville jag peppa mig med ett gott vin på fredags- och lördagskvällarna till ostar respektive pasta med kycklingfärssås. Valet föll på en flaska Zenato Ripassa Superiore 2013. Flaskan köpte jag för tre veckor sen, ungefär, till priset av 195 kronor. Italienskt och lagom dyrt torde inte vara nåt skitvin, eller..?

Igår öppnade jag vinet för luftning ungefär samtidigt som jag tog fram tre smakrika ostar ur kylen på en av köksbänkarna. Ostar ska inte serveras kylskåpskalla, de ska vara ljumma som mina strumpor, ungefär. En Cambozola och en Taleggio fick sällskap av brittiska chiliosten Red devil. Kex och röda druvor ställde jag också fram. Druvorna var perfekta som eftersläckning av den heta chiliosten. Annars kan ofta druvor krocka med vinet. Är de tillräckligt söta brukar det emellertid gå bra.

Systembolaget är den här gången inte helt oenigt med mig vad gäller det vinet serveras till. Lagrade hårdostar går bra, men även smakrika och grillade lamm- och nöträtter. Så här kan en läsa på webbplatsen om vinets smak och doft:

”Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommon, russin, eneträ, mörk choklad och vanilj. […] Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, russin, eneträ, mörk choklad och vanilj. […] 

Det här vinet är verkligen kryddigt och fylligt. Det fyller liksom hela munhålan med sin kraftiga smak. Lite senare igår provade jag frukt- och mandelchoklad till vinet – det gick utmärkt. Dagens pastarätt var smakrik, men vinet var lite för kallt för att komma till sin rätt helt först. Det tog inte lång tid innan det var ljummet och mötte pastarätten fantastiskt bra.

Ett riktigt högklassiskt vin – och försvinnande gott – är detta. Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.