Lördagen den 19 augusti och söndagen den 20 augusti 2017: Skräckläsning och kräftkalas i blåsväder


 Kära dagbok…

Ögat på Mats Strandbergs bok Hemmet

Ett ruggigt bra omslag på en ruggigt bra bok! Hemmet av Mats Strandberg går att välja enbart på grund av omslaget.

Det var lördag igår och Fästmön och jag hade bestämt kräftskiva. Kräftor ska ätas på balkong. Lördagen inleddes med regn. Jag låg i min säng hemma i Slummen i New Village och ägnade mig åt skräckläsning i stället. Ja, skräck, inte sträck. Men jag hade nog kunnat ligga kvar flera timmar till och mysa i mörkret tillsammans Mats Strandbergs bok Hemmet och kaffe lika svart som boken. Det är en ruggigt bra bok, kan jag avslöja, trots att jag inte har läst ut den än. Bara omslaget är skitsnyggt. Nu ska en inte döma en bok via dess omslag, men det vore att ljuga att säga att det inte är påverkar än i valet av böcker.

Parallellt med Hemmet läser jag mer seriös litteratur. Både som privatperson och i min yrkesroll har jag stor nytta av Thomas Eriksons bok Omgiven av idioter. Jag lär mig mycket – både om mig själv och andra. Självinsikt är nånting som fler borde jobba med. Idiotboken brukar jag läsa ett par kapitel ur varje kväll, innan jag sova. Jag tror att jag bearbetar saker bra i sömnen.

Mats Strandbergs bok Hemmet och Thomas Eriksons bok Omgiven av idioter

De två böckerna jag läser parallellt, Hemmet och Omgiven av idioter.

∼ ♦ ∼


Men en kan inte tillbringa en hel ledig dag i sängen. 
Mitt på dan åkte Anna och jag och handlade. Jag skjutsade hem henne med matkassarna samt en dryckespåse från min kyl. För kräftor kräva vissa drycker. Själv parkerade jag bilen i garaget, tog min ryggsäck och promenerade över till Fänriken, där det alltid är lugnt och skönt – i alla fall där Anna bor. Anna gjorde chokladbollar till eftermiddagskaffet. Fyra små bollar trillade ner genom mitt gap i magen. Nej, jag har slutat undra varför jag är tjock. Efter fikat var det dags att göra ostpaj till kräftskivan. Anna gör en speciell sort som passar både hennes kostföring och min. Själv satt jag och gjorde mest ingenting – och läste i Hemmet, förstås, vid min mammas före detta köksbord som står i Annas kök numera. Framåt kvällningen blev det Gin o’clock med nötter. Och därpå tillagning av fisk till bonussönerna som inte ville äta kräftor med oss.

∼ ♦ ∼

Kräftmåne

Anna riggade upp kräftmånen och den flaxade som en galning.

Klockan sprang på. Regnet hade upphört på eftermiddagen, men ersatts av friska vindar. Fast, som sagt, kräftor ska ätas på balle* eller utomhus och hos mig går ju inte det. Anna riggade upp kräftmånen i papper. Nåt stearinljus kunde vi inte ha i den, då hade vi fått ringa brandkåren. Men en lampa lyste så fint bakom mångubbens ansikte. Katterna hade fullt span på månhelvetet som flaxade fram och tillbaka, värre en en fågel. Kräftorna var de inte så jätteintresserade av – mer än Lucifer. Och med Lucifers intresse väcktes även Citrus. De hade fått kräftmat för katter till middag dessutom.

Vi mumsade på Annas ostpaj och sörplade Pandaluskräftor som inte var tillräckligt salta. Morfars brännvinsost och en ädelost hade vi till samt Östgöta sädes och öl. Och min vana trogen sparade jag ju kräftstjärtarna till sist, vilket krävde extra snapsar. För övrigt var det så kallt att vi också behövde värma oss med alkoholen. Det slutade med att jag sjöng solo och Anna dukade av och gick in. De omkringboende förstod ganska snart att jag kom från Slummen i New Village så högt som jag lät (äh, det var faktiskt inte så farligt, jag överdriver lite).


Innan Anna gick in började Lucifer
som sagt intressera sig för kräftorna. Han hoppade upp på kattklätterställningen bredvid Anna och la sin lilla tass bestämt och krävande på Annas arm. Anna skrattade bara elakt, som synes. Äh då, både Lucifer och Citrus fick lite kräftslamsor – på golvet. De var ju liksom inte bjudna på vår kräftskiva för människor…

Det sista jag såg innan även jag gav upp för kvällen var den hysteriska månen…

∼ ♦ ∼


Idag vaknade jag så sent 
att det varken blev kaffe eller läsning i sängen. Anna gjorde frukost i köket. Jag hade… ont i huvet. Jaa, jag var faktiskt lite bakis och det är flera år sen jag var. Förhoppningsvis kan jag träna upp de få kvarvarande hjärncellerna med lite ordspel. Idag kom nämligen AnagrApps uppdatering. Uppdateringen innebar flera nivåer på ord från fem bokstäver upp till och med åtta. Och trots gårdagen har jag redan lyckats ta mig till sjubokstavsord där jag nu är på nivå 83 (procent) av 100.


Jag har blåst över till mig 
och ägnar eftermiddagen åt att ta reda på ren och torr tvätt samt tvätta smutsig tvätt och hänga den våt, men ren. Anna skickade med mig ostpaj hem, så det blir min söndagsmiddag. Jag ska kolla på andra delen av Paula som jag spelade in från SvT1 igår samt läsa Hemmet, förstås. Och så är det dags att ladda för en ny arbetsvecka. Jobbväskan står redan i hallen, förväntansfull…

Avslutningsvis några kattbilder, förstås!

∼ ♦ ∼

*balle = balkong


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Mat, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.