Hemmet


Ett inlägg om en bok.Mats Strandbergs bok HemmetEn enda bok köpte jag under Pride 
och det var Mats Strandbergs Hemmet. Jag hade tänkt köpa den länge, men så blev det tillfälle att både gynna en återförsäljare och gynna mig själv med ett bokinköp.

Den här boken utspelar sig på ett äldreboende/demensboende. Idag är äldreboenden inte ställen en bor på för att en är lite gammal. Äldreboenden är dödens väntrum, på sätt och vis. Och de som bor där är ofta väldigt gamla, typ 100+, eller väldigt sjuka – eller både och. Joel har ordnat ett boende till sin mamma Monika som börjar bli dement. Joel tvingas återvända till den lilla stan där han växte upp. Det visar sig att hans gamla kompis Nina jobbar på Tallskuggan dit Monika flyttar. Joel och Nina var nära att slå igenom som en sångduo när de var unga och deras avsked i tonåren var allt annat än smärtfritt. Sen dess har Nina bytt sin uppväxt med en alkismamma till en trygghet med Markus. Joel, som för övrigt är bög, har bott i Stockholm och klarat av att bli drogfri. Men det är nåt skumt på avdelning D på Tallskuggan. Mamma Monika blir väldigt mycket sämre när hon flyttar dit och även de övriga boendena verkar må pyton. Frågan är om Joel och Nina kan rädda Monika – och även sig själva…

Hemmet är en riktigt kuslig skräckthriller. Jag dras in i handlingen genast och vill ogärna släppa boken – jag vill bara läsa från pärm till pärm i ett sträck. Den är väldigt lätt-/snabbläst – jag började på den igår morse och avslutade den i eftermiddags efter en kräftskiva och lite annat emellan kapitlen.

Mats Strandberg kan konsten att bygga upp en riktigt ruggig stämning, en stämning där en som läsare inte vet vad en ska tro. För det här med besatthet är väl inte på riktigt, eller..?

Omslaget skrev jag om i föregående inlägg, men det tål att nämnas igen: det är så jävla bra.

Nära i tankarna finns min egen mamma. En tröst i sorgen är att jag aldrig behövde tvinga in henne på nåt äldre- eller demensboende. Det som också har hög igenkänningsfaktor för min del är den ensamhet Joel känner – trots att han har en bror, vilket jag inte har – när det gäller praktiska ting som boende och husförsäljning. Vidare är småstaden även min uppväxtmiljö. Småstaden, med såväl goda som mindre goda minnen av skolkompisar och tonår.

Den här boken har så många plus att Toffelomdömet bara kan bli det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Hemmet

 1. MarveW skriver:

  Önskar att jag vågade läsa men jag törs inte…

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Den är riktigt, riktigt bra. Den otäcka stämningen byggs upp suveränt. Först verkar allt vara så normalt och en förstår hur jobbigt det måste vara för alla inblandade att mamman ska flytta till ett hem. Men sen blir det värre… Jaa, det krävs lite mod att våga läsa den här boken… 😛

   Gillad av 1 person

 2. Lena skriver:

  Hej! Till din inköpslista vill jag tipsa om Will Schwalbes ”Bokklubben vid livets slut”. Hälsningar Lena

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Tack för tipset, Lena! Och nu har jag också ordnat så att det går att kommentera på sidan Inköpslista ifall du vill lämna fler tips. Det är WordPress som gör om lite här då och då…

   Gilla

 3. Omslaget fångar direkt betraktaren och köparen. Låter som en spännande bok. Hoppas du inte låg vaken och var skitskraj natten efteråt. 🙂

  Gilla

 4. etuna1 skriver:

  Efter ditt tips (jag hade HELT missat denna bok) så lyssnade jag på den i lurarna förra veckan. Jag lyssnade medan jag promenerade till och från jobbet, lagade mat, låg i sängen, vattnade blommorna etc etc…sambon tyckte att jag var rätt osocial..
  Hur som helst så var den mycket spännande och jag gillar Mats Strandbergs miljö- och personskildringar skarpt. Han är duktig på att förmedla själva känslan av en person eller en miljö med hjälp av några få meningar….
  Tack för tipset!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Men va roligt att du också gillade boken! Jag tycker att en av Mats Strandbergs styrkor som författare är hans personskildringar. Verkligen. Har du inte läst hans tidiga romaner (före Cirkeln & co) rekommenderar jag dig att göra det.
   Hemmet var en ruggig bok och jag tänkte tvinga Fästmön att läsa, hon jobbar ju på… ett hem… 😳

   Gillad av 1 person

   • etuna1 skriver:

    Jag har läst Cirkeln-trilogin…också efter tips från dig men borde nog läsa hans tidigare alster också! 🙂
    Det är så mycket som känns bekant i hans böcker. Det känns nästan som om varje person han skildrar är en person/ persontyp man träffat på någon gång…och det är väl därför de väcker känslor.
    Tack igen för tipset! Det verkar som om vi har samma boksmak; om du gett en bok högt betyg så brukar jag också gilla boken!

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Cirkeln-trilogin var inte helt min grej, men de tidigare böckerna gillade jag mycket.
    Kul att du gillar mina tips! 😛

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.