Ett vitt vin: Bourgogne Cuvée Prestige 2015


Ett inlägg om ett vitt vin.


 

Bourgogne Cuvée Prestige 2015

Utomordentligt gott till räkor – torrt och kallt.

Jag tycker att det är svårt med vita viner, men vet också att det inte går att dricka rött vin till räkor. I mars köpte jag ett par vita viner att ha på lager i kylen ifall jag/vi skulle mumsa just räkor. Och så blev det i fredags. Trötta som vi var köpte vi en räkbomb att dela på och till denna skruvade jag av korken till en flaska Bourgogne Cuvée Prestige 2015. Flaskan kostade 118 kronor, så det var inget billigt vin, skruvkorken till trots.

Chardonnayviner brukar för det mesta vara OK, tycker jag, som om jag ska dricka vitt helst dricker ett knastrande torrt och väl kylt vin. Druvan Chardonnay är för övrigt den mest odlade gröna druvan i världen, enligt Wikipedia, och många vita franska viner görs på den. Även amerikanska och australiensiska vintillverkare använder den. Just det här vinet sägs passa till ljust kött som fågel och även fläsk, men också fisk. Nu serverade jag det till räkor och det fungerade hur bra som helst, tyckte både Fästmön och jag.

Så här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, ananas, citrus och nötter. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk, eller till ljust kött. […] Nyanserad doft med fatkaraktär, gula plommon, ananas, örter och citrus.

Jag tyckte att vinet var utomordentligt gott när jag serverade det vid en temperatur strax under åtta grader. Nötsmaken var tydlig liksom den av citrus och till räkor passade vinet utmärkt.

Räkbomb

Räkbomb blev vår fredagsmiddag. Vinet passade utmärkt till det.


Förvånande nog blir Toffelomdömet för detta vita, franska vin det högsta.
Jag ska definitivt köpa det igen och då prova det till fisk.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Familj, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.