På tapeten: Vårdkriser och citydöd


Ett inlägg om vård och handeln i stan.


 

Lilla My-ask

Det gäller att välja sina strider – och ibland om att strida eller inte överhuvudtaget…

Jag har nästan slutat skriva om ämnen som kan locka till påhopp. Skälet är enkelt: jag orkar inte ta mer skit. Men ibland kan jag liksom inte låta bli att kommentera saker som är på tapeten av det skälet att de berör och engagerar mig. Det finns det i och för sig många ämnen som gör, men, som sagt, det gäller att välja sina strider – och om en vill strida överhuvudtaget… Fast jag blir påhoppad även om jag skriver rena dagboksanteckningar.. Ja, det finns till och med dem som har gett sig på min mormor, död sen 1971. Tänk om dessa människor kunde engagera sig i nåt som är verklighet nu, nåt som angår många eller varför inte bara skaffa sig ett eget liv..?

 

På jobbet har vi lokalblaskan i pappersform. Jag brukar ta fem minuter på förmiddagen och bläddra igenom den. Kan jag inte gå ifrån kollar jag på nätet. I STÄLLET FÖR ATT FÖRMIDDAGSFIKA, är bäst att tillägga. I morse läste jag en ledarspalt signerad Johan Rudström. Skälet till att jag läste den alls var att den handlar om nåt som rör många av oss: vården av sjuka äldre. Johan Rudström skriver om vårdkrisen i vårt land, en kris han kallar en 25-årig misär. Och jag håller fullständigt med! För med Ädelreformen 1992 monterades vården ner: kommunerna fick ta över ansvaret för äldre som inte var sjuka, sjukhusens vårdplatser minskades ner mycket och långvården blev äldreboenden. Detta har inneburit exakt det som Johan Rudström vasst påpekar:

”[…] att äldre knuffats mellan olika vårdformer i en oklar ansvarskedja där ingen har ett helhetsgrepp. Från hemmet (och hemtjänst) till primärvården, från primärvården till ett boende och så tillbaka till hemmet. Diverse mellanvårdsformer, närakuter och sjukvårdsupplysning kan också vara inblandade, men förr eller senare blir man tvungen att besöka sjukhusakuten. När så befolkningen ökar kraftigt, och de äldre blir fler, då har vi en komplett vårdkris.[…]

Många utredningar sen Ädelreformen visar att problemen fortfarande inte är lösta och att de dessutom har blivit större, anser jag. Några förslag har kommit, men som Johan Rudström påpekar har till exempel regeringens reform om regioner visserligen satt sjukvården i fokus fast reformen har ju inte löst några problem. Johan Rudström föreslår själv slutligen detta:

”[…] Universitetssjukhusen skulle kunna bli statliga, och en utvecklad primärvård kommunal. Men varför ha en mellannivå som bara leder till krångel, vare sig det gäller vård eller biljettsystem för kollektivtrafik? Regionalt samarbete behövs i högsta grad, men vad ska vi egentligen med landstingen till? […]

Jaa, sjukhusen bör bli statliga igen (vissa företeelser var faktiskt bättre förr!) och primärvården bör utvecklas och bli kommunal. Landstingen, vars ursprungliga uppgift hade med brännvinsskatter att göra, borde vi har skrotat för länge sen (nä, riktigt allt var inte bättre förr) tycker jag. Och allt detta handlar om att minska lidandet för den enskilde. Hur svårt kan det vara att göra om och göra rätt???

Paket från Shopping4 net

Nätshopping är kanske det smidigaste..?

Sen läste jag också en artikel om cityhandeln i Uppgång, en bilaga till lokalblaskan. Lisa Thörn, vd på Uppsala Citysamverkan som samordnar aktörerna i stadskärnan, anser att cityhandeln mår bra. Eh va??? Jag, som inte alltför ofta befinner mig i city, känner inte igen mig när jag vid mina enstaka besök är där – affärer försvinner nämligen hela tiden. I mina ögon minskar cityhandeln mer och mer. Ja, affärsidkarna har det tufft, så långt kan Lisa Thörn sträcka sig. Lite bekvämt är det då att skylla på externhandeln, det vill säga stormarknader som ligger utanför stan, som har växt. (Näthandeln nämns inte alls i artikeln, vilket är intressant, för den är ju den smidigaste handeln…) Men varför har externhandeln växt och varför väljer folk att åka till stormarknader utanför stan? För mig är svaret enkelt: det är lätt att ta sig dit med bil, det är gratis parkering och bilen behövs om en ska storhandla. Uppsala kommun gör ta mig fan allt för att bilister inte ska köra i stan. Som grädde på moset vimlar det inte precis av parkeringsmöjligheter och de som finns kostar sju miljoner (liten överdrift). Jag tycker verkligen att Uppsala stadskärna är på väg att dö och det är kommunalpolitikernas ”förtjänst”. Sen kan det byggas hur många gallerior som helst i stan – så länge det inte går att ta sig dit med bil lär de inte stå kvar nån längre stund, tror jag.

Det är val i Sverige nästa år och jag har inte en aning om vilket parti jag ska rösta på i skrivande stund… Det känns rätt… sjukt…

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Diskutabelt, Familj, Jobb, Media, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till På tapeten: Vårdkriser och citydöd

 1. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Vi ser samma sak med handeln i Umeå centrum, till förmån för lättillgänglighet och gratis parkeringar på handelsområdena utanför stan (där kedjorna dominerar).
  Jag har sagt det förut och säger det igen, jag förstår inte varför du blir påhoppad. Det är bara väldigt sorgligt 🙁

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   När jag var i Motala, i samband med mammas sjukdom och bortgång, var det så mysigt att kunna ”gå ner på stan”. Sen finns det stormarknad där också och det är dit en åker för att handla mat och elektronik och sånt.

   Ja det är oerhört tröttsamt att bli påhoppad. En klagar på att jag skryter och slösar med pengar, medan en annan klagar på att jag gnäller över att jag har så dåligt med pengar. Eh… Trollen kan inte ens enas. Själv tycker jag inte att jag klagar över pengar, inte sen jag fick ett fast jobb i maj. Innan dess var jag uppenbarligen väldigt ekonomisk eftersom jag kunde klara mig på cirka 9 000 kronor i månaden och ändå behålla såväl lägenhet som bil. Ärligt talat tror jag att det handlar om nån sorts konstig avundsjuka. Det brukar tyckas taskiga saker om min familj, också, så gissningsvis är det personer som får för lite kärlek, jag kan inte tolka det på annat sätt.Men tröttsamt är det…

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Ja, lite variation behövs och där levererar centrum bättre utbud här uppe. De få gånger en åker dit… dyrt med parkering, trångt och konstanta (!) byggnationer.
    Suck, det lär vara människorna bakom de taskiga kommentarerna som det handlar om, deras egna bekymmer alltså, snarare än dig och vad du gör, tycker eller hur mkt/lite pengar du har och/eller spenderar o.s.v. Bara tråkigt att det ska behöva vara så. Men jag gillar iaf dina inlägg, det är för övrigt svårt att skriva varierat och intressant så pass ofta som du uppdaterar. Heja dig! 😊

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Precis som i Uppsala, låter det som! Ständiga byggen – även på vägar. Och svindyrt att parkera i stan. Buss kan jag inte åka för jag är åksjuk och värre blir det av alla stopp på vägen in till stan. Innan hälsporren bråkade för mycket hände det att jag promenerade in till stan. Det tog trekvart, en timme, ungefär.

    Tack Marie, va glad jag blir! 😛 En får ju oftast bara höra om sina fel och brister…

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.