Natten till Lucia och Luciadagens morgon 2016: Nattlig utflykt och Luciamorgon i sängen


 Kära dagbok…

 

Mina fötter på snöig mark

Toffelfötterna gjorde en nattlig utflykt i environgerna.

I natt kom Fästmön hem från sin resa. Ja, jag har varit otroligt avundsjuk, jag vill också resa utomlands. Det har jag inte gjort sen 1996. Men jag är ännu sjukskriven och jag tror ärligt talat att jag inte hade klarat av att resa just nu.

I stället laddar jag för min come back till jobbet på torsdag. Lite pirrigt känns det. Så det kanske är därför jag har sovit väldigt lite de två senaste nätterna. Strax före midnatt åkte jag ner till Centralen i Uppsala, plockade upp Anna och skjutsade hem henne. Sen var jag hur pigg som helst och kunde inte sova. Gjorde ytterligare en liten nattlig utflykt, men i environgerna hemma. Inte en käft var ute här i krokarna. Toffelfötterna halkade alltså rätt ensamma i New Village.


Men månen vandrade sin tysta ban…

Måne


…snön lyste vit på fur (..?)…

Nattbild träd


…och gran (..?)…

Nattbild träd stående


Snön lyste rätt vit på taken och bara Tofflan var vaken. 
Tofflan somnade till först vid tretiden, för att vakna klockan fyra, sova 20 minuter, vakna igen och så vidare fram till klockan var 6.20. Då klev hon upp och fixade kaffe för SvT bjöd traditionsenligt på Luciamorgon och sånt missar inte Tofflan gärna.

Luciamorgon på SvT

Luciamorgon på SvT, en Toffeltradition att titta.


Innan programmet började 
låg jag och funderade på den senaste åren och om jag hade glott på Luciamorgon på TV då. Det året jag helst av allt ville titta var 2012 när Luciamorgon visades från Domkyrkan i Uppsala. Men då låg jag på operationsbordet och blev av med några ovälkomna aliens i magen. Året därpå jobbade jag på värsta vuxenmobbingstället. Jag minns att jag filmade ställets Luciafirande. Sen smet jag upp i köket och grinade och tuggade på en lussekatt. År 2014 tittade jag på SvT, men var svårt sjuk i förkylning. Och förra året jobbade jag tillsammans med NK*. Åren går fort… Men i morse kunde jag i alla fall njuta av en timmes traditionell Lucia från Varbergs fästning. Det var mycket vackert och stämningsfullt!

Luciatåg på TV

Vackert och stämningsfullt Luciafirande i Varberg.


Jag gav mig själv 
kaffe på sängen med lussekatt, pepparkakor och ädelost på tub. Mindre stämningsfull blev magen av detta, dock, men gott och mysigt var det.

Bricka med kaffe, lussekatt, pepparkakor och ädelost på tub

Jag gav mig kaffe på sängen.


Sen låg jag och tänkte på när jag själv var Lucia. 
Jag var varken svart eller kille, men en blek liten femårig flicka som en gång fick lussa hos farmor och farfar i Uppsala. Pappa skulle fota – med gammel-kamera, men utan blixt – och kommenderade:

”Stilla!

Därav allvaret hos den lilla Lucian. Hon som aldrig fick vara stjärngosse, trots att hon ville vara kille, men framför allt åtrådde den där guldstjärnan så hett. (Struten kunde hon klara sig utan.)

Men oavsett vem den lilla Lucian var och vad hon ville och hur hon och du ser ut och är… Glöm inte Lucias budskap: FRID!

Jag som Lucia, ungefär fem år gammal

En allvarlig liten Toffellucia.


*NK = Närmaste Kollegan på mitt förr jobb

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Dagbok, Familj, Jobb, Krämpor, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Natten till Lucia och Luciadagens morgon 2016: Nattlig utflykt och Luciamorgon i sängen

 1. Men, vilken liten söt Toffellucia 🙂 Jag tyckte också att det var ett fint luciaprogram på Tv´n i morse. Ibland har det varit väldigt stela luciafirande, detta var precis i min smak.

  Hoppas du får sova bättre i natt, tyvärr går vi mot fullmåne och det brukar påverka min sömn

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det var jättefint i morse. Stämningsfullt och vackert, bra sång och framträdanden.

   Ja du… Kanske har varit lite full måne de föregående nätterna här – se nattens på bilden, den ser ganska full ut. Tänkte inte på det, men det kan ju faktiskt påverka…

   Gilla

 2. imsevimse skriver:

  Fin bild på dig som liten lucia. Hoppas du kan sova nu, så du är redo för jobbet.

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.