Luciadagen 2016: Oro och ro, bulligt och regnigt – och en sumprunkare mitt i alltihop!


 Kära dagbok…

 

Ett mjukt och bulligt blått paket med min hand på

Ett mjukt och bulligt paket, en julklapp, tro?

Den här dan innehöll en del oro inuti. Då brukar jag må bättre om jag tar mig för nåt vettigt utanpå, det vill säga med kroppen. Så jag gick till Tokerian och handlade mjölk och fil och färsk fylld pasta till middag. Sen kikade jag även in på klädaffären intill, Big Box. Den ska visst slå igen och hade därför röda prislappar och ytterligare 30 procents rabatt på dem. Men jag hittade inget till mig, tänkte möjligen nån julklapp till yngste bonussonen. Fast det är svårt med storlekar och extra knepigt om det blir fel och inte går att byta sen.

Jag fann i stället ett bulligt och mjukt paket i postboxen till mig när jag kom hem. Avsändare var vännen Jenny. Undras om det är en julklapp eller om det är ytterligare en adventspresent, som den jag fick från Sister of Pain och öppnade i söndags… Nä, jag har inte vågat öppna det mjuka, bulliga paketet. Det kan vara smart också att spara till julafton, för i år får jag nog inga klappar, i vart fall inte från mamma.

Regn på bilfönstret

Isregnet övergick ganska snabbt i vanligt regn.

Oron ville inte riktigt släppa greppet om mitt sköra jag, så jag messade Fästmön och erbjöd mig att skjutsa henne till jobbet. Idag är nämligen mitt öga så bra att jag kan ha kontaktlinser igen och därmed har jag tillräckligt god syn för att köra bil. Bepanthen Anti-Exem-salvan (egentligen creme) smörjer jag på ett par gånger om dan utanpå ögonlocket där det kliar och fjällar lite. Svullnaden har gått ner och det gör inte ont längre. Anna behövde köpa mat till Familjen Katt före jobbet, så jag åkte lite tidigare. Just då kom regnet. Isregnet… Det var så kallt i luften att dropparna frös till is genast på bilrutan. Jag fick helt enkelt skrapa rutan när jag hade stängt garageporten innan jag kunde köra till Anna. Snorhalt var det också på vägarna, men Anna levererades, med kattmat, till sitt arbete i tid. Nu har temperaturen stigit ytterligare några grader, så jag tänker hämta henne i kväll när arbetspasset är avklarat.

Foto av en sida ur boken Mina drömmars stad med kapitelrubriken Sumprunkaresommar

Vet du vad en sumprunkare är? Det vet jag!

Det var bra mot oro att få koncentrera sig lite och samtidigt känna sig behövd. Oron minskade och jag kunde sitta och läsa ett par timmar. Igår valde jag den första delen i Per Anders Fogelströms Stad-serie, Mina drömmars stad. Serien, som kom ut på 1960-talet, tillhörde en gång min farmor. När hon gick bort övergick böckerna till mina föräldrar. Och nu när mamma har gått bort har böckerna flyttat till Uppsala igen (mina farföräldrar bodde här under några år på just 1960-talet!). Det är ett otroligt vackert språk i Mina drömmars stad. Stockholm 1860 skildras väldigt målande, jag får tydliga bilder av stan för mitt inre. Och jag lär mig saker också, historiska ting, minsann! Idag har jag till exempel lärt mig vad en sumprunkare är för nåt. Vet du???

Det blev färsk pasta fylld med spenat och tomat till Luciamiddag idag. Det blev jag sugen på igår när jag såg Erik och Lotta käka det på Historieätarna på Gustaf III:s tid. Jag kunde konstatera att jag visserligen äter mer fast föda nu, men inte alls i de mängder jag gjorde för ett par månade sen. Maten som blev över sparar jag i en matlåda – som med all säkerhet räcker till ytterligare två måltider.

Detta bildspel kräver JavaScript.


Nu väntar ett rykande färskt nummer av Antiktidningen
på mig i min läsfåtölj. Jag hinner nog bläddra igenom tidningen innan jag åker och hämtar och skjutsar hem Anna. Nöjd är jag att lyckades vända oro till ro, om inte till 100 procent så till 75 i alla fall.

Antiktidningen i min läsfåtölj

Antiktidningen väntar på mig i min läsfåtölj.

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Familj, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Luciadagen 2016: Oro och ro, bulligt och regnigt – och en sumprunkare mitt i alltihop!

 1. fruhatt skriver:

  Visst är de fantastiska ! Har alla böcker i serien . Ska nog läsa om de igen .
  Sumprunkare , kan de ha något med fiske att göra ? Yrkesfiskare brukade ha fisk i en sump . En grov gissning dårå.
  Kram

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag vet inte ännu, jag har bara läst cirka 100 sidor i den första boken. Men en får sig onekligen en rejäl historielektion samtidigt som jag njuter av språket, de målande beskrivningarna etc.

   Jepp! Det har med fiske att göra, helt rätt! Sumpen skulle runkas, typ.

   Gilla

 2. SoP skriver:

  Ja fiskesumpen måste skakas på 😊 Alla ”Stad-blckerna” finns bland Syrrans böcker och de är dessutom signerade ☺ Fast just nu är de hos fd familjemedlemmen.

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.