Tisdag morgon den 29 november 2016: Listor, lappar och brev


 Kära dagbok…

 

Önskelista 2016

Jag skrev ner en önskelista igår. 

Listor är nåt jag skriver varje dag, men jag skriver sällan önskelistor. Igår fann jag mig göra det. Jag skrev ner några saker. Kanske hade jag i åtanke att rabbla upp dem för mamma i telefonen. Fast nu ringer ju hon aldrig mer. Och aldrig mer får jag julklappar av henne, aldrig mer morgonklappar i julstrumpan. I strumpan låg alltid ett litet datumblock (ett sånt där man river bort ett blad för varje dag) och ofta godis och kanske nån tvål. När jag var barn låg där nån liten leksak eller nån pysselbok. Mina föräldrar var verkligen snälla.

Min nedskrivna önskelista sitter i ett av mammas block. Den får sitta där ett tag, jag har ingen att rabbla eller skicka den till. Förresten är den ju bara en jordisk önskelista. Den andra önskelistan innehåller sånt som aldrig kan bli – sånt som inte kan ändras, saker som inte kan göras ogjorda, sagda ord som inte kan bli osagda. Oändlig saknad och längtan efter dem som inte längre finns här. Den listan behåller jag inuti, tillsammans med min sorg och ilska. Att önska kostar ingenting, men att önska förgäves är så otroligt smärtsamt ibland.

Inledning och avslutning av brev från mamma till pappa

Kärlek i brevform…

Innan jag gick och la mig igår plockade jag med en del gamla foton och brev som låg ganska stökigt och osorterat i två byrålådor och ett skrin. Nu är det ordning på sakerna. Nu ligger grejorna i två byrålådor och två skrin. Lättare att hitta, lättare att titta, lättare att läsa. Om en vill. I ett av skrinen ligger gamla brev från min mamma till min pappa från ett par år före deras giftermål och ett par år i början av deras äktenskap, innan jag kom. Det är skamligt att läsa andras kärleksbrev, så jag har inte läst dem – mer än inledningarna och avslutningarna, inte orden däremellan. Som alltid slås jag av den kärlek som fanns mellan mina föräldrar. Den fanns genom hela livet, genom sorg och glädje bar kärleken dem alltid tillsammans. Mamma började varje brev med orden

”Kära älskade Carl-Erik

Några brev från pappa till mamma hittar jag inte. Däremot har mamma sparat ett par av hans sista små kärlekslappar. De skrev såna till varandra hela livet också. De skrev även lappar till mig, men ofta var det instruktioner eller förhållningsorder – och pappas var alltid roliga och knäppa. Även jag har en och annan lapp och ett och annat brev från mamma och pappa sparat, i MITT skrin.

Idag skriver vi inte så ofta brev. Ska vi skriva nåt längre mejlar vi, annars är det sms eller sociala medier som gäller. För min del är jag rasande den här morgonen eftersom det är inloggningsproblem IGEN hos home.se det vill säga spray.se Jag måste verkligen ta tag i detta att byta e-postleverantör. Just nu väntar jag till exempel på fakturor som ska komma till mejlboxen. Jag kommer bara till inloggningsrutan och det enda jag ser är en jädra massa reklam. Fruktansvärt irriterande! Nä, på ett sätt var det i alla fall bättre förr när vi skrev saker för hand, i brev. På den tiden det fanns nåt som hette Posten som fungerade…

Inloggningsruta till mejlen

Hit men inte längre kommer jag. Reklamen syns, men inte mina mejl.


Nu ska jag sätta fart. 
Om en timme får jag inte mindre än TRE tjejer i bilen…

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Dagbok, Familj, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tisdag morgon den 29 november 2016: Listor, lappar och brev

 1. etuna1 skriver:

  Jag pratade med mina föräldrar om lappar häromveckan. Vi var en lappskrivande familj då jag växte upp. Ofta handlade det om att meddela var man var och när man skulle komma hem (jag skrev dock ofta ”kommer hem nå’n gång” till mina föräldrars stora förtret). Jag fick också ganska ofta agera sekreterare då folk ringde och sökte min mamma. Vissa bad mig nämligen hälsa det ena och det andra (typ ”om hon kommer hem innan kl X så kan hon ringa person Y på tel.nr. Z men om inte Z svarar kan hon ringa person Å eller person Ä så att brevet till person Ö kan postas i morgon).
  En hel del lappar handlade också om våra husdjur…och då i synnerhet vår katt som kunde äta middag både två och tre gånger om man inte meddelade att han fått mat. Likadant var det med mammas o pappas sista hund som vid flera tillfällen fick mat 2 ggr på eftermiddagen (och glufsade i sig maten lika glatt och snabbt båda gångerna).

  Hursomhelst så pratade jag och mina föräldrar om att det egentligen är synd att man inte sparade lapparna. De säger ju en hel del om livets olika skeden. Tove Janssons bok ”Meddelanden” handlar mycket om det och jag minns att jag gillade den boken just för den sakens skull.

  Oj…Nu blev det en lång kommentar…

  Ta hand om dig!

  Kram

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Tack för din långa kommentar, den gjorde mig varm om hjärtat! Det ÄR nåt speciellt med lappar och jag har sparat en hel del av lapparna som vi skrev i vår familj. Jag har också sparat lappar som vi skickade till varandra på gymnasiet på lektionerna samt lappar som en kompis och jag skrev till varandra som tonåringar!!!

   Tove Jansson-boken ska jag genast kolla upp, tack för tipset!

   Kram!

   PS Boken hamnade på min inköpslista!

   Gilla

 2. Krista skriver:

  Ja usch spray.se, bara strul, använder min bara som allmän mail nu typ när jag deltar i utlottningar. Hotmail är enkel och bra tycker jag, går snabbt att fixa.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   home.se togs över av Spray för några år sen och det strular ofta och länge och nu är det nästan omöjligt att komma i kontakt med nån support ens och felanmäla. Problemet är bara att jag har haft mina home.se-adresser så länge och de finns kopplade till olika ställen – liksom tryckta på mina visitkort, adressetiketter etc. Jag har kikat runt på andra ställen, men har än så länge inte hittat nåt där jag bara kan få heta det jag heter i mejladressen, typ. Fast snart måste jag bestämma mig och ändra, det här går inte längre!

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.